Eakad ummistavad lähipäevil pankasid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid tahaks raha endiselt postkontorist saada. Pildil teenindaja Urve Pihlak Viiratsi postkontoris.
Pensionärid tahaks raha endiselt postkontorist saada. Pildil teenindaja Urve Pihlak Viiratsi postkontoris. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homsest viib ligi saja tuhande eaka inimese tee panka, et sealt esimest korda pensioni maksmise uue korra järgi oma raha kätte saada.





Swedbanki jaepanganduse tegevdirektori Ulla Ilissoni sõnul võivad tekkida senisest ootamatult pikemad järjekorrad, sest eakatele inimestele on vaja seletada, mis on PIN-kood, kuidas kaarti automaati sisestada ning sealt raha kätte saada.

«Jaanuari eellainetusest saime õpetusi, kuidas suuremaid muresid vältida,» ütles Ilisson. Näiteks on pangakontoritesse paigutatud juurde istumiskohti ja võetud lisatööjõudu, kes pensionäre pangaautomaadi juures aitavad.

Prille ja esmaabi

«Samuti on küsitud lugemisprille, mida meil varem ei olnud, aga nüüd üritame hankida,» rääkis Ilisson ja lisas, et ka esmaabi on vaja läinud.

Swedbanki seeniorsegmendi juhi Merike Miku sõnul on paljudele eakatele inimestele üllatus, et kaardil saab valida endale isikliku PIN-koodi. Ka võib juhtuda, et kuigi 5. kuupäeval peaks pension inimesele pangakontole laekuma, siis hommikul ei pruugi seda seal veel olla.

«Sellest aga ei tasu paanikasse sattuda, sest sotsiaalkindlustusametiga on meil kokkulepe, et pension laekub viiendal,» rääkis Mikk. See tähendab, et pension tuleb päeva jooksul ega pruugi laekuda kohe esimestel hommikutundidel.

Mitu abinumbrit

Samuti võib esimesel laekumiskorral juhtuda, et pension saadetakse endiselt postkontorisse. «Meil on suur hulk telefoninumbreid, kuhu helistada, kui midagi sellist peaks juhtuma,» ütles Mikk.

Pankadel on otseühendus nii piirkondlike postkontorite kui ka pangakontoritega. Samuti on nad pidevas ühenduses sotsiaalkindlustusametiga.

Swedbank hoiatab, et kui on asjaajamisi, mis kannatavad paar päeva oodata, siis tasuks eakatel tulla pangakontoritesse pärast 7. veebruari.

Pension pangast

•    Sotsiaalministeerium käivitas 2008. aasta lõpus uue korra, mille järgi pidid 145 000 pensionäri, kellele seni viidi pensionid koju või kes said selle kätte postkontorist, valima raha panka kandmise või tasulise kojukande vahel.
•    Neist ligi 86 500 inimest otsustas enda pangaarve kasuks.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles