Amnesty: NATO nurjus Liibüa tsiviilisikute surma uurimisel

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO õhurünnakute käigus tabamuse saanud auto vrakk eelmise aasta aprillis Ajdabiyas.
NATO õhurünnakute käigus tabamuse saanud auto vrakk eelmise aasta aprillis Ajdabiyas. Foto: SCANPIX

NATO ei suutnud korralikult uurida oma seitsmekuuse Liibüa-operatsiooni käigus hukkunud tsiviilisikute surma asjaolusid, teatas täna inimõigusorganisatsioon Amnesty International.

Amnesty teatel sai hulk konflikti mittesegatud liibüalasi NATO õhurünnakute käigus surma või vigastada, kuid nende surma asjaolusid pole siiani korralikult uuritud. Samal põhjusel oli varem sel kuul NATOt kritiseerinud ka Venemaa.

«NATO esindajad rõhutasid korduvalt oma pühendumust kaitsta tsiviilisikuid,» seisis Amnesty vanemkriisinõustaja Donatella Rovera tehtud avalduses.

«Nad ei saa praegusel hetkel kõrvale pühkida paljude tsiviilisikute surmasid, tehes surmapõhjuseid põhjalikult uurimata vaid ebaselge sisuga kahetsusavalduse,» lisas ta.

Amnesty sõnul on NATO ise dokumenteerinud 55 tsiviilisiku surmajuhtu, sh 16 last ja 14 naist, kes surid Tripolile, Zlitanile, Majerile, Sirtele ja Bergale tehtud õhurünnakute käigus. Sageli surid tsiviilisikud oma kodudes.

Lisaks suri 34 inimest, sh kaheksa last, kaht Majeris asuvat maja tabanud kolme eri rünnaku käigus. Amnesty sõnul pole NATO selgitanud, miks majad sihtpunktiks osutusid.

NATO kõige viimasem vastus Amnestyle teatas, et nad kahetsevad sügavalt igasugust kahju, mille õhurünnakud kaasa tõid.

NATO missioon algas Liibüas eelmise aasta 31. märtsil ja selle eesmärgiks oli tsiviilisikuid rünnaku või rünnakuohu eest kaitsta. NATO väed viisid operatsiooni käigus läbi ligi 26 000 rünnakut, mille hulgas oli ligi 9600 õhurünnakut. 31. oktoobrini kestnud missiooni kestel hävitati ligi 5900 sihtmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles