Endine kaitsepolitseinik Põder vahendas turvafirma ostu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei endise uurija Indrek Põdra kodumaja Sakus. Oma arvukaid ärikohtumisi pidas Põder maja ees autos istudes.
Kaitsepolitsei endise uurija Indrek Põdra kodumaja Sakus. Oma arvukaid ärikohtumisi pidas Põder maja ees autos istudes. Foto: Liis Treimann

Altkäemaksu võtmises kahtlustatav kaitsepolitsei endine juhtivametnik Indrek Põder üritas vahendada turvafirma Alfastar aktsiate kontrollpaki ostu.



Kaitsepolitseis korruptsiooni uurimisega tegelema pidanud Indrek Põdra haare oli julgeolekutöötaja kohta ebaharilikult lai – näiteks on ta möönnud, et osales mitteametlikult kütuseäris. Või siis vahendas investeeringuid. Pärast üht seesugust «esindamist» ta eelmise aasta lõpus lõpuks vahele võetigi – siis, kui Põder üritas mõjutada Krediidipangas puhkenud sisetüli.

Ärikohtumised autos

Alles tagantjärele targana teatakse nüüd, et kaitsepolitsei tavalisel palgatöölisel oli eraelus tegelikult kümneid ärikohtumisi, enamasti mitteformaalses vormis. Need toimusid sageli Põdra kodumaja ees Sakus talle külla sõitnud inimeste autodes.

Üks markantsemaid näiteid Põdra erahuvidest lähtuvast asjaajamisest on juhtum, kus mees üritas vahendada Eesti turvaturu ühe suurtegija, turvafirma Alfastari aktsiate ostu. «Äripanga suurosanik sisenes turvaturule» – sellist pealkirja kandis ajalehe Äripäev aastatagune artikkel, milles räägiti, kuidas Äripanga suuromanikust Andrei Žukovist sai Alfastari aktsiate kontrollipaki omanik.

Suurima osa aktsiaid müüs Venemaaga seotud pankurile endine kaitsepolitsei osakonnajuht Grigori Levtšenko, kes 1990. aastate lõpus kapost töölt lahkudes viinatööstur Igor Savenkoviga äri tegema hakkas ja niimoodi Alfastari suuraktsionäriks sai.

Avalikkus ei tea aga siiani fakti, mis huvitab Indrek Põdra kriminaalmenetlusega ametis olevaid uurijaid. See puudutab ärikõnelusi, mida kaitsepolitseinik Põder pidas Levtšenkoga mitme kuu vältel enne aktsiate müüki Žukovile. Väidetavalt esines Põder Levtšenkole Postimehele teadmata investorite mitteametliku esindajana.

Miks Põdra pakutud tingimustel tehinguks ei läinud ja miks tema ülemused kapos sellistest läbirääkimistest teada ei saanud, Postimees ei tea. Kuid veidi hiljem müüs endine kaitsepolitseinik Levtšenko oma 480 000-kroonise nominaalväärtusega aktsiapaki Äripanga suuromanikule Žukovile.

Levtšenko andis ütlusi

Viimase palgal on ka Levtšenko endine ülemus, kapo endine peadirektor Jüri Pihl. Kokku sai Andrei Žukov niimoodi mitmesuguste tehingutega 78 protsendi turvafirma aktsiate omanikuks. Suurima osa sellest moodustasidki Levtšenko aktsiad, mida veidi varem oli himustanud kaitsepolitseinik Põder. Väidetavalt käis Levtšenko Põdra kriminaalasja raames kaitsepolitseis toimunu kohta ka ütlusi andmas.

Kui Postimees Levtšenko telefonitsi kätte sai, oli too viisakalt nõus ajakirjaniku ära kuulama. Kuulnud aga, millest jutt, oli Levtšenko vastus konkreetne: «Ma ei taha seda lugu kommenteerida. Siin on palju vastamata küsimusi. Uurimine käib ja ma laseks uurijail oma tööd teha. Palun mind selles küsimuses enam rohkem mitte tülitada.»

Aastaid Eesti turvaturul tegutsenud Alfastar on G4S, USSi ja Securitase järel suuruselt neljas ettevõte. Valveteenuste poolest kuulub aastaid kasumis olnud firmale viie protsendi suurune turuosa.

Kriminaalasi
•    Mullu 21. detsembril vahistatud Indrek Põtra kahtlustatakse altkäemaksu võtmises – ta jäi ärimehelt raha vastu võttes ühele turvalindile. Samuti kahtlustatakse teda pika aja jooksul toimunud korduvates kuritegudes.
•    Samas kriminaalasjas on esitatud kahtlustus ka politsei sisekontrolli büroo endisele juhile Meelis Tanielile. Kokku on kriminaalasjas kahtlustatavaid üle kümne, enamikku kahtlustatakse altkäemaksu andmises, vahendamises ja võtmisele kaasaaitamises. Põder on siiani vahi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles