Keskerakonna juhatus otsustas: Laanet välja, Vakrale noomitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet teel Keskerakonna peakontorisse.
Kalle Laanet teel Keskerakonna peakontorisse. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna 16-liikmeline juhatus otsustas tänasel koosolekul, et heidavad erakonnast välja Kalle Laaneti, Rainer Vakra sai noomituse.

Keskerakonna aukohus leidis, et Kalle Laanet on kahjustanud erakonna mainet ning tuleks erakonnast välja arvata. Laaneti välja arvamise poolt hääletas 9 juhatuse liiget, välja arvamise vastu 5 juhatuse liiget ning erapooletuks jäi 2 liiget.

Laanet ütles vahetult pärast koosoleku lõppu Postimehele, et otsus ei olnud tema jaoks üllatus. Mees kinnitas, et jääb riigikokku edasi. Seda, kas ta hakkab nn akna-aluseks ehk arvatakse Keskerakonna fraktsioonist välja, veel arutatakse.

Laanet ütles, et koosoleku õhkkond oli pigem pingeline ja tundus, et otsus oli juba varem ilmselt tehtud.

«Kahjuks ei valitud erakonnas ausust ja leiti, et vassimine ja keerutamine peab jätkuma,» ütles Laanet.

Vakra: otsus on ohu märk

Noomituse saanud  Rainer Vakra ütles Laaneti väljaviskamist kommenteerides, et peab seda valeks otsuseks ja ohu märgiks. Tema arvates erakond ise nõrgestab võimalikku alternatiivi tänastele võimuerakondadele.

«Suurima opositsioonijõuna hakime iseennast,» ütles Vakra.

«Laanet oli väga hea meeskonnamängija ja ajas erakonna-asja südamega. Loomulikult on erinevad emotsioonid ja väljaütlemised, aga selle eest erakonnast kedagi välja visata on selge märk hirmutamisest,» ütles Vakra.

«Nüüd tuleb meil maha istuda ja mõelda ning vaadata, kuidas edasi minna. Pidasime oma 26 fraktsioonikaaslast üheks meeskonnaks ja kui üks liige sai täna välja visatud, siis see on kurb ja ma tunnistan ausalt, et ma ei ole selle otsusega rahul,» lisas Vakra.

«Me ise nõrgestame selliste sammudega alternatiivi, et tänane üleolev valitsus saata puhkusele. Püüame nüüd maha istuda, mõelda ja erakonnakaaslastega läbi arutada järgmised sammud. Me leppisime omavahel kokku, et otsuseid ei tohi teha rutakalt,» ütles Vakra ning lisas, et emotsioonide pealt otsuseid ei tee.

Postimehe küsimusele, kas ta kaalub ehk erakonnast välja astumist, vastas Vakra, et peab selle üle natuke aru pidama. «Igal ühel on olnud oma aated ja põhimõtted, miks poliitikasse tulime. Pean vaatama, kas neid on võimalik ellu viia Keskerakonnas või mitte. Ma ei tee ühtegi otsust kiirustades.»

Mentorit Vakra endale aga ei saanud. «Mulle tundus juba päeval, et see oli pigem nali. Mentori küsimus jäeti arutelust välja. Kahjuks või õnneks - kuidas võtta.»

Vakra lisas, et koosolekul toimunud vaidlused olid tulised.

Erakonna juhatuse liige, Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles pärast juhatuse koosolekut, et tema hääletas Laaneti väljaviskamise poolt ning ei usu, et erakond sellest laguneb. Vitsut märkis, et Keskerakond võttis ka täna uusi liikmeid vastu ning alati on nii lahkujaid kui tulijaid.

Laaneti väljaviskamise vastu hääletanud riigikogu liige Deniss Boroditš ütles vastuseks küsimusele, kas kaalub ka ise parteist lahkumist, et «õhtu on veel noor». Ta lisas, et toetab erakonna ühtsust, ent juhatuse tänane otsus seda saavutada ei aita, vaid pigem võib parteid lõhkuda.

Täna kell viis Toompeal erakonna büroos kogunenud Keskerakonna juhatus arutas kõigepealt uute liikmete vastuvõtmist, misjärel oli päevakorras aukohtu ettepanek riigikogu liikmete Kalle Laaneti ja Rainer Vakra karistamiseks.

Emotsionaalne koosolek

Erakonna peasekretär Priit Toobal ütles koosolekut kommenteerides, et see oli «emotsioonide virr-varr». «Laanet visati välja teravate väljaütlemiste pärast. Ta ei kasutanud oma pahameele väljendamiseks erakonnasiseseid organeid, vaid tegi seda avalikult.»

Toobal hääletas oma sõnul Laaneti väljaviskamise poolt, sest tema hinnangul on Laanet erakonna kongressi eel ja ka järel öelnud avalikult palju sellist, mis on erakonna lihtliikmete peale sülitamine. «Näiteks ta ütles, et 900 Keskerakonna kongressi saadikut olid massipsühhoosis ega saanud aru, kuidas nad käituvad. Kui üks riigikogu liige võtab endale nii öelda, ei ole see aus ja nii endale väljaütlemisi lubada ei saa.»

Tema sõnul oli erakonna jaoks viimane piisk karikasse ETV saade «Kahekõne», kus Laanet ütles, et Savisaare kukutamiseks tuleks kaotada Keskerakonna võim Tallinnas. «See on näkku sülitamine kõigile neile, kes on teinud tublit tööd - veri ninast väljas, käed rakkus ja jalad villis - selle nimel, et teha head tulemust Tallinna valimistel. Ma arvan, et inimene, kes on selliseid asju välja öelnud, ei pea Keskerakonnas jätkama,» selgitas Toobal.

Seda, kui paljud nüüd Keskerakonnast pärast tänast otsust lahkuvad, ei tahtnud Toobal arvata. «Keskerakond on pigem erakond, mis kasvab kui kahaneb. Kindlasti on neid, kes ei ole erakonna juhatusega otsusega rahul ei ole, nad saavad seda väljendada. Keskerakond ei ole see erakond, kus hoitakse inimesi kinni,» lisas ta.

Ka paljud teised juhatuse liikmed lahkusid täna Keskerakonna büroost ärritunult. Näiteks Kadri Simson, kes alati on erakonna nimel meelsalt kommentaare jaganud, keeldus täna ajakirjanike küsimustele vastamast. Kalle Laanet ja Rainer Vakra, samuti Deniss Boroditš ja Ain Seppik ei hoidnud vaka all oma pahameelt juhatuse otsuse üle. Ka erakonna juht Edgar Savisaar, kes viimasena alles kella poole 21 ajal lahkus, oli ilmselgelt väsinud ja kurb, nagu ta ka ajakirjanikele end väljendas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles