Raport: mitmes Afganistani vanglas piinatakse kinnipeetavaid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinik ja Lashkar Gah' vangla kinnipeetavad.
Afganistani politseinik ja Lashkar Gah' vangla kinnipeetavad. Foto: SCANPIX

Värske inimõiguslaste raporti kohaselt on piinamine Afganistani vanglates märksa laialdasem kui siiani arvati ning USA vägede poolt vahistatud vange on afgaanide enda vangistuses piinatud, kirjutab AFP.


Afganistani Iseseisva Inimõiguste Komisjoni hinnangul on tõsiseid probleeme Ühendriikide vangide üleandmise poliitikaga ja selle tagamisega, nad läbi selle ei saaks piinamise kaasosalisteks.

USA saatkond vastas sellele kriitikale teatega, et võtab kahtlustusi tõsiselt ning uurib seda küsimust.

Raport, mis põhineb mullu veebruarist tänavu jaanuarini rohkem kui saja vangiga tehtud intervjuudel, väidab, et vange on piinatud üheksas Afganistani vanglas ja mitmes politseijaoskonnas.

Peksmine, elektrilöögid, seksuaalne kuritarvitamine või sellega ähvardamine ning muu kuritarvitamine on komisjoni sõnul olnud igapäevaselt kasutuses vangidelt tunnistuste kättesaamiseks.

Vanglate eest vastutava Afganistani julgeolekuameti pressiesindaja Lutfullah Mashal aga teatas, et raport on alusetu ning selle taga on rahvusvahelised jõud ja asjaolu, et Afganistani võimud valmistuvad poole aasta jooksul võtma üle praegu ameeriklaste juhtida olevat Bagrami vanglat. «Nad (komisjon, toim) ei taha, et see juhtuks,» väitis ta.

Mullu oktoobris süüdistas Afganistani julgeolekujõude kinnipeetavate, sealhulgas laste, süstemaatilises piinamises ÜRO raport. Pärast seda peatas NATO murekohtadena välja toodud vanglatesse kinnipeetavate saatmise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles