Tänavusest vähem jagati aurahasid vaid 1996. aastal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti teenetemärgid omanike ootel.
Eesti teenetemärgid omanike ootel. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilves jagab tänavu teenetemärke pea kolm korda vähem kui mullu, selleaastane n-ö medalisaak jääb alla vaid 1996. aastale.

Kui eelmisel aastal sai 24. veebruari eel riikliku teenetemärgi 268 ja 2007. aastal 343 inimest, siis tänavu on neid 97.

Veel vähem teenetemärke anti välja 1996. aastal, kui Eesti presidendiks oli Lennart Meri. Toona sai iseseisvuspäeva eel riikliku tunnustuse 35 inimest.

Oma ametiaja viimasel aastal, 2001. aastal andis Meri teenetemärgi 795 inimesele.

Teenetemärkide jagamise senise rekordi püstitas aga Arnold Rüütel, kes samuti oma ametiaja lõpus, aastal 2006 andis välja 838 auraha.

Viimastel aastatel on iseseisvuspäeva eel välja antud teenetemärkide arv olnud peamiselt 300-400 vahel.

Sellest aastast muutus teenetemärkide jagamise kord: kui seni tuli ettepanekud esitada riigikantselei juures tegutsenud teenetemärkide komiteele, siis nüüd tegeleb sellega presidendi kantselei.

Teenetemärkide ettepanekuga seonduvad andmed on tunnistatud viieks aastaks asutusesiseseks teabeks ja seetõttu ei õnnestunud tänavu teada saada, kui palju ettepanekuid tehti.

Uue teenetemärkide seaduse kohaselt on igaühel, samuti igal asutusel ja institutsioonil, õigus esitada presidendile ettepanek teenetemärgi andmiseks. Presidendi kantselei teavitab ettepaneku tegijat selle kättesaamisest ning ettepanekud iseseisvuspäevaks teenetemärgi andmise kohta tuleb esitada eelneva aasta 1. novembriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles