Süüria eitas Vene eriväelaste saabumist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvägede soomustransportöör Zabadanis.
Süüria valitsusvägede soomustransportöör Zabadanis. Foto: SCANPIX

Damaskus ja Moskva lükkasid ümber meedias ilmunud teated, nagu oleks Venemaa saatnud Süüriasse eriväelased.

Eile kirjutas mitu Vene meediaväljaannet, et Süüria sadamalinna Tartusesse saabunud Vene laev toimetas Süüriasse Vene eriväelased. Uudis jõudis ka rahvusvahelisse meediasse, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«See informatsioon on vale ja osa Süüria-vastasest kampaaniast, mida peab osa riike, kelle eesmärgiks on sekkuda sõjaliselt Süüria siseasjadesse,» märkis üks anonüümseks jääda soovinud Süüria kaitseministeeriumi ametnik.

Sõjaväelaste saatmist Süüriasse eitas ka Venemaa kaitseministeerium. Ministeeriumi kinnitusel pidi Vene tanker Iman tegema tehnilistel põhjustel Tartuse sadamas peatuse, kuid selle pardal olid vaid tsiviilisikud ja turvatöötajad.

Ministeeriumi väitel oli laeva pardal Adeni lahes piraatlusevastasel meremissioonil osalevatele Venemaa Musta mere ning Põhjalaevastiku alustele mõeldud kütuse- ja toiduvaru.

Kuuldused Vene eriväelaste saabumisest Süüriasse on ringelnud juba mõnda aega, kuid kinnitus sellele puudub. Samas on Venemaa kinnitanud, et jätkab relvamüüki Süüria president Bashar al-Assadi režiimile.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria president Assad võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

Ka on Venemaa ÜRO Julgeolekunõukogus seisnud vastu Süüria relvaembargole ning jätkanud president Assadi režiimiga sõjalis-tehnilist koostööd. Seejuures on Venemaa Süüria suurim relvadega varustaja.

4. veebruaril kasutasid Venemaa ja Hiina ÜRO Julgeolekunõukogus ka oma vetoõigust, lükates teist korda tagasi lääneriikide koostatud resolutsiooni, mis nõudis Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte. Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles