Toetuste abil tahetakse ehitada 219 kilomeetrit kiviaedu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.
Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet. Foto: PRIA

21. jaanuaril lõppenud kiviaedade taastamise ja rajamise toetuste taotlusvoorus laekus põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametisse (PRIA) 697 taotlust 219 kilomeetri kiviaedade rajamiseks ja taastamiseks.

Taotletud toetuse kogusumma oli ligi 107 miljonit krooni, vahendas PRIA pressiesindaja.

Kõige enam taotlusi – 375 – laekus Saaremaalt, kokku soovitakse toetuse abiga rajada ja taastada kiviaedu kõikjal peale Põlvamaa. Populaarne oli kiviaiatoetus ka
Pärnumaal (73 taotlust), Läänemaal (72) ja Harjumaal (65).

Meetme eelarve on 10 miljonit krooni, toetusesoovid ületavad seda enam kui 10-kordselt.

«Nii suur huvi selle toetuse vastu on PRIA-le tõeliseks üllatuseks. Pidasime tõenäoliseks paarisadat taotlust, menetlemise tehniliste kulude osas arvestati maksimaalselt neljasajaga,» tõdes PRIA arengutoetuste osakonna juhataja Toomas Ojakäär.

«Selle toetuse üks eesmärke on aidata säilitada ja taastada ajaloolise, kultuurilise ja maastikulise väärtusega kiviaedade rajamist ja taastamist. Kuna tegemist on spetsiifilise teemaga, peame menetlusse kaasama ka väliseid eksperte. Hinnanguliselt võib ekspertiisi vaja olla umbes 3/4 taotluste puhul – ka selle töö ja kulutuste maht on taotluste rohkuse tõttu väga suureks osutunud,» selgitas ta.

«Taotlusvooru viimastel päevadel olid mitmes PRIA maakondlikus teenindusbüroos taotlejate järjekorrad ning et dokumendid kindlasti üle antud saaks, läkitati neid arvukalt posti teel,» tõi Ojakäär välja põhjuse, miks taotluste lõplik arv alles praegu selgus.

Esialgselt kavandati taotluste menetlemise tähtajaks 75 tööpäeva (aprilli keskpaigani) ning projektid tuleb paremusjärjestusse seada hindamispunktide alusel, mille kriteeriumid sätestab meetme rakendusmäärus. Kuna hetkel on käsil lisaks kiviaia toetusele veel mitme teise mahuka meetme menetlemine, pidas Ojakäär võimalikuks, et menetlustähtaega tuleb pikendada.

Hindamistingimused sätestavad, et kõige rohkem saab punke kiviaia rajamiseks maale, kus kunagine kiviaia asukoht on kaardimaterjali põhjal tuvastatav. Eelised on ka aedadele, mis hakkavad vähemalt 80 protsendi ulatuses piirnema põllumajandusmaaga, mille kohta on taotleja saanud poolloodusliku koosluse hooldamise kohustuse.

Toetused maksab PRIA välja pärast seda, kui taotleja on kahe aasta jooksul pärast toetuse määramisotsust esitanud aia rajamist/taastamist kinnitavad dokumendid. Neid võib esitada mitmes osas, kuid vaid ühel korral kalendriaasta jooksul.

2009. aasta alguseks on PRIA vahendusel toetatud Eesti maaelu, põllumajandus- ja kalandussektorit 13,5 miljardi krooniga. PRIA-l on õigus ja kohustus kontrollida, et taotlejad õigusaktides sätestatud taotlemistingimusi ja toetuse saamisega seotud kohustusi täidaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles