Paet: viisavabadus olümpiamängude ajal on Venemaa enda otsustada

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Välisminister Urmas Paet ütles, et 2014. aasta Sotši olümpiamängudele sõitjate jaoks viisarežiimi leevendamine oleks Venemaa enda huvides, aga kahepoolne viisavabaduse Euroopa Liiduga pole reaalne.

Euroopa Parlamendi Venemaa asjade raportöör Hannes Swoboda käis Moskvas toimunud pressikonverentsil välja idee, et Venemaal Sotšis 2014. aastal toimuvate olümpiamängude ajaks võiks katkestada kas täielikult või siis ürituse toimumise ajaks Venemaa ja ELi vahelise viisarežiimi.

Minister Paeti sõnul pole ürituste ajaks viisarežiimi leevendamine tavatu nähe. «Kui Venemaa tahab näidata oma olümpiamänge võimalikult laiale publikule nii, et nad sinna ka võimalikult lihtsalt pääsevad, siis ilmselt see oleks mõistlik otsus. Mul on raske hinnata, kas Vene pool ühepoolselt oleks valmis sellist otsust tegema,» nentis Paet.

«Esialgu ma ei näe küll seoses olümpiamängudega seda põhjust, miks peaks viisavabadus käima kahepoolselt, ükskõik kas suhetes Euroopa Liiduga või mingi muu organisatsiooni või riigiga. See on ikkagi korraldajariigi huvi.»

Paet meenutas, et praegu kehtib Euroopa Liidu ja Venemaa vahel viisalihtsustusleping 2007. aastast. Täieliku kahepoolse viisavabaduseni on aga veel pikk tee ja praegu ei oleks see ei Eesti ega ka Euroopa Liidu huvides.

«Need kõnelused selle nimel kindlasti jätkuvad, aga nagu ma olen ka palju kordi öelnud, et selleks, et EL saaks ka Venemaa kodanikele viisavabaduse kehtestada, selleks on vaja kõikvõimalikke tingimusi täita – alates õiguslikest ja dokumentidega seotust kuni laiema poliitilise atmosfääri ja õigusriigini välja,» ütles Paet.

Enne 2014. aasta olümpiamänge selle kokkuleppeni tõenäoliselt ei jõuta. «See tähendab, et siis jääbki Vene poole enda otsustada, et mida ta siis teeb.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles