Afganistani kuberner kardab, et Leedu vägede lahkumise järel lähevad ka abiorganisatsioonid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdur afgaani kolleegidega.
Leedu sõdur afgaani kolleegidega. Foto: Leedu kaitseministeerium

Eile Leedut külastanud Afganistani Ghori provintsi kuberner Abdullah Haiwad hoiatas, et kui Leedu oma väed sealt 2013. aasta lõpus ära viib, võib see tähendada ka Jaapani ja teiste välisriikide abitöötajate lahkumist, kirjutab BNS.


Praegu provintsi ülesehitusmeeskonnas töötavaid välismaalasi turvavate Leedu kaitseväelaste minek võib tähendada arenguprobleeme Ghorile, mis niigi on üks Afganistani vaesemaid provintse, lisas Haiwad.

Kuberneri sõnul nad alles ootavad, et leedulased ja EL õpetaksid välja kogu piirkonna politseijõud.

Vastutus Ghori provintsi pealinnas Chaghcharanis julgeoleku tagamise eest anti Afganistani oma jõududele üle mullu sügisel. Haiwadi sõnul läks see protsess libedalt. Praeguste prognooside kohaselt peaks julgeolekuvastutuse üleandmine ülejäänud provintsis algama mais.

Kuberneri jutu järgi on Ghori suurimateks probleemideks teede ja energiaallikate nappus. Julgeolekuküsimused loodab ta aga lahendatud saada, kui suvel saabub sinna piirkonda 750 Afganistani armee võitlejat.

«Meil on kolm suurt probleemi. Üks on tee Kabuli ja Herati, teine on Chaghcharani hüdroelektrijaama ehitus ning kolmas Ghori provintsi Afganistani armee kandaki paigutamine,» rääkis ta. «Kui nende asjadega, mis on suuremad projektid, ükskord valmis saadakse, on sellel laiem mõju julgeolekule.»

«Kui meil on kandak, lahendab see julgeolekuküsimused,» selgitas Haiwad. «Kui meil on tee, saame me suures osas lahendada majandusküsimused. Elektrijaam on Chaghcharanile tähtis, sest meil pole kütust.»

Leedu on juhtinud Ghori provintsi ülesehitusmeeskonda alates 2005. aastast. Oma väed kavatsevad nad sealt ära tuua 2013. aastal. Praeguse seisuga teenib Ghoris umbes 150 leedulast, ühtekokku on NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude kodulehe andmeil Leedu kontingendis 237 kaitseväelast. Lisaks jalaväekompaniile on Leedu läkitanud Lõuna-Afganistani ka eriväelased.

Kaotanud on Leedu sellel missioonil ühe sõduri. Selleks oli 2008. aasta 22. mail langenud 35-aastane seersant Arūnas Jarmalavičius.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles