Inimkaubandus orjastamise või ärakasutamise eesmärgil muutus kuriteoks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peet

Tänasel istungil võttis riigikogu ühehäälselt vastu eelnõu, millega lisati karistusseadustikku uued inimkaubandust kriminaliseerivad koosseisud.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 91 liiget, erapooletuid ega vastu hääletanuid polnud.

Seadusega muutuvad eraldi koosseisudeks inimkaubandus seksuaalse ärakasutamise eesmärgil, orjastamise eesmärgil ja elundi eemaldamise eesmärgil.

Kui inimkaubanduse eesmärgiks on kannatanu prostitutsioonist või muust seksuaalset ärakasutamist võimaldavast tegevusest kasu saada, on ettenähtud karistused karmimad kui näiteks töö- või võlaorjusesse asetamise eesmärgi korral.

«Näiteks seksuaalse ärakasutamise või elundi eemaldamise eesmärgiga inimkaubanduse eest on ette nähtud vangistus maksimaalselt seitsme aastani, samas kui direktiiv näeb ette viis aastat. Samuti sätestatakse juriidilise isiku vastutus ja kohustus kohaldada sellistel puhkudel inimkaubandusega saadud vara laiendatud konfiskeerimist,» ütles justiitsminister Kristen Michal.

Seaduses loetakse senine prostitutsioonile kaasaaitamisena karistatav tegu täies ulatuses inimkaubanduse mõistega kaetuks. Tegemist on juhtumitega, kui teise inimese prostitutsiooniga tegelemist teadlikult toetatakse näiteks klientide hankimise, nende kohaletoomise või ruumide kasutada andmisega ilma ise sellest teost kasu saamata. Nagu varem, on see tegevus karistatav kuni viieaastase vangistusega.

Kui lisandub eesmärk kannatanut ära kasutada ja tegu on toime pandud näiteks vägivallaga või pettusega, on tegu karistatav juba karmimalt. Juhul, kui kannatanu on alaealine või abitus seisundis olev inimene, kui kannatanuid on mitu või kui tekitatud on tõsisemat kahju, on karistuseks kuni 15-aastane vangistus.

Justiitsministri sõnul karmistab eelnõu karistusmäärasid, muutes nad kohati isegi karmimaks, kui seda nõuab inimkaubanduse direktiiv, tuues näiteks karistuse seksuaalse ärakasutamise või elundi eemaldamise eesmärgiga inimkaubanduse, mille eest on eelnõus ette nähtud vangistus kuni 7 aastani, samas kui direktiiv näeb ette 5 aastat.

Eelnõu valmis välisministeeriumi, siseministeerium, sotsiaalministeerium, prokuratuuri, MTÜ Eluliin, Eesti Naisteühenduste Ümarlaua ja Eesti Naiste Varjupaikade Liidu koostööna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles