Karzai: pärast lahkumist maksab NATO Afganistanile miljardeid dollareid aastas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani armee sõdurid.
Afganistani armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline kogukond toetab Afganistani julgeolekujõude rohkem kui nelja miljardi USA dollariga aastas kümne aasta jooksul pärast seda, kui koalitsiooniväed 2014. aastal lahkuvad, teatas täna president Hamid Karzai. Uudisteagentuuri AFP kohaselt pole aga lõplikule kokkuleppele selles küsimuses jõutud.
 


«On paika pandud, et pärast 2014. aastat järgmisel kümnel aastal 2024. aastani maksab rahvusvaheline kogukond USA juhtimisel ning Euroopa ja teiste riikide järgimisel Afganistani julgeolekujõududele 4,1 miljardit dollarit aastas,» ütles Karzai Kabuli sõjaväeakadeemia lõputseremoonial.

Karzai sõnul on see summa mõeldud nii armeele kui teistele relvajõududele. «Me oleme sellega nõus ja täname neid,» lausus ta.

AFP märgib, et USA lasi hiljuti ringlusse ettepaneku vähendada Afganistani julgeolekujõudude suurust 2014. aastaks sihtmärgiks seatud 352 000-lt pärast NATO vägede lahkumist 230 000-le. Samas oleks 4,1 miljardit dollarit vaid murdosa summast, mis koalitsioonil praegu sõjale kulub.

Karzai tunnistas, et sõjaväe rahastamise leppe kohal püsib küsimusi, sest Kabul soovib raha kasutada ka muuks peale palkade, näiteks relvastuse ostmiseks. «Afganistan suudab ühel päeval ise palku maksta, kuid Afganistanil läheb vaja radari- ja õhutõrjesüsteeme, sõjalennukeid, transpordilennukeid, helikoptereid ja muud varustust kaitsesüsteemi parandamiseks,» lausus ta.

«Kui NATO või Ameerika ei anna meile lennukeid, siis kas nad takistavad meid kasutamast seda raha meie õhujõule lennukite ostmiseks teistest riikidest? Kui me ostame lennukeid Indialt või Venemaalt või Iraanilt või Pakistanilt või Ukrainalt, kas meie vägede palgad makstakse ikka kinni NATO rahast?» küsis ta.

AFPga anonüümselt rääkinud lääne ametnik ütles, et lõppkokkuleppele rahastamise osas pole veel jõutud. Tema sõnul on 4,1 miljardit dollarit number, mis on paika pandud rahvusvahelise kogukonna ja Afganistani valitsuse esialgsete hinnangute põhjal.

«Need diskussioonid käivad praegu,» lausus ta, lisades, et kokkuleppele loodetakse jõuda mais Chicagos toimuva NATO tippkohtumise ajaks,

Teine anonüümne lääne ametnik tunnistas uudisteagentuurile, et mõned koalitsiooni liikmed ei soovi maksta nende osaks pakutavaid summasid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles