Pärt ja Üksküla annetavad miljonipreemiad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide muusikakooli direktor Arne Põder (vasakul) ja euphoniumi eriala õpilane Andrus Nööp eile tunnis. Põderi sõnul loodavad nad helilooja Arvo Pärdi lubatud raha eest muretseda viiuleid ja akordione, samuti on võimalik uute puhkpillide soetamine.
Paide muusikakooli direktor Arne Põder (vasakul) ja euphoniumi eriala õpilane Andrus Nööp eile tunnis. Põderi sõnul loodavad nad helilooja Arvo Pärdi lubatud raha eest muretseda viiuleid ja akordione, samuti on võimalik uute puhkpillide soetamine. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kaks riigi kultuurpreemiate tänavust laureaati, helilooja Arvo Pärt ja näitleja Aarne Üksküla, andsid eile Postimehele teada, et annetavad miljonikroonise preemiaraha heategevuseks.



Kultuuriministeerium tegi eile valitsusele ettepaneku premeerida kirjanikku ja tõlkijat Ellen Niitu (80), helilooja Arvo Pärti (73) ja näitleja Aarne Üksküla (71) riikliku kultuuripreemiaga pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest.

Paides sündinud ja Rakveres kasvanud maailma tippklassi helilooja Pärt teatas peagi, et kingib raha Rakvere ja Paide muusikakoolidele pillide ja instrumentide ostmiseks.

Seevastu Eesti üks armastatumaid näitlejaid Üksküla on otsustanud suurema osa preemiasummast loovutada aktiivsest teatritööst kõrvale tõmbunud teatriinimesi koondavale Eesti Teatriveteranide Ühendusele.

«Juba see, et meie kooli vilistlane Pärt mulle mõni päev tagasi helistas, oli suur üllatus,» rääkis Rakvere muusikakooli direktor Toivo Peäske. «Olen äärmiselt liigutatud ja usun, et oskame seda kasutada Rakvere muusikaelu hüvanguks.»

Konkreetsetest summadest ei ole veel juttu olnud, küll aga rääkis Peäske, et kindlasti läheb põhirõhk löökpillide ostmiseks peagi avatava löökpilliklassi tarvis. «Meil tegutseb ka Virumaa kammerorkester, kellele oleme tahtnud osta korralikud noodipuldid,» lisas koolijuht.

Paide muusikakooli direktor Arne Põder sõnas, et Pärdiga oli neil juttu eelkõige viiulitest ja akordionitest, samuti on puudus puhkpillidest, kuid kõik oleneb täpsest summast.

«Terve muusikakool on tohutus vaimustuses, et selline kõne tuli. Oleme väga liigutatud sellisest žestist,» rõõmustas Põder.

Teatriveteranide ühenduse katusorganisatsiooni Eesti Teatriliidu vastutav sekretär Riina Viiding selgitas, et ei taha praegu Üksküla võimalikku annetust teatriveteranide ühendusele veel kommenteerida.

«Enne kui seda pole üle antud ja vastu võetud, me seda ei kommenteeri,» teatas Viiding.
150 000 krooni suurused kultuuriautasud said Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalakas lavastuse «Eesti meeste laulud» eest, Elmo Nüganen suurprojekti «Tagasi Vargamäele» idee ning lavastuse «Wargamäe Wabariik» eest, Indrek Peil ja Siiri Vallner Tartu Lotte lasteaia arhitektuurse lahenduse eest, Marko Raat dokumentaalfilmi «Toomiku film» eest ning Mari Tarand Juhan Viidingust kirjutatud mälestusteraamatu «Ajapildi sees» eest.
Valitsus arutab riiklike kultuuripreemiate määramist 12. veebruari istungil.

 Kommentaar

Arvo Pärt, helilooja:

Ma olen sellest teatest väga liigutatud. Elutööpreemia on vist midagi niisugust, mida antakse vaid kord elus, ja see on muidugi erakordselt suur preemia. Esiteks suur Eesti riigi jaoks ja teiseks suur kõigile väga raskel ajal.

Ma võtan selle tänuga vastu ja olen otsustanud kinkida mulle määratud rahasumma kahele muusikakoolile konkreetseks otstarbeks. Nimelt vajalike muusikainstrumentide muretsemiseks.

Need koolid on minu sünnilinna Paide muusikakool ja Rakvere muusikakool – Rakvere on linn, kus ma üles kasvasin ja muusikaõpingutega alustasin.
Ma oleksin tahtnud neile mõlemale juba varem suuremat tähelepanu pöörata, aga siiani ei ole see õnnestunud. Nüüd ma teen seda heameelega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles