Aaviksoo: JOKK-skeemi ma põhimõtteliselt heaks ei kiida

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo mõistis hukka omavalitsuste püüdlused eesti õppekeele nõudest mööda hiilida, kuid ei pidanud vajalikuks selle tõkestamiseks kohtusse pöörduda.

Mõne nädala eest muutis Tallinn Linnamäe Vene Lütseumi munitsipaalkoolist sihtasutuseks, et vältida seadust, mille kohaselt tuleb muukeelsete koolide gümnaasiumiosades 2013. aastast õpetada 60 protsenti ainetest eesti keeles. Sama on valmis tegema ka Narva linnavõim.

«Ilmselt on tegemist JOKK-skeemiga, mida ma põhimõtteliselt heaks ei kiida, ükskõik mis vallas see ka poleks. Kuid Tallinna linnavalitse niisugune käitumine kahjuks ei tule üllatusena,» ütles Aaviksoo.

Esialgu ei kavatse minister mingeid samme koolide erastamise vastu ette võtta. «Juriidiliselt on see võimalik. Ma ei arva, et me peaksime nüüd hakkama kasutama mingisugust kohtuteed selle probleemi lahendamiseks, lahendus saab olla ikkagi eelkõige poliitiline.»

Samas ei soovinud Aaviksoo spekuleerida, kas koolide erastamine vene õppekeele kaitseks võib muutuda reegliks.

«Ma arvan, et siin peaksid kindlasti põhiseaduse juristid natuke pead murdma. Niisugune riigi avalike teenuste erastamine tõenäoliselt põhiseaduse mõttega koos ei käi. Kui ta siiski on sättega kooskõlas, siis on vaja natuke mõelda,» arutles minister.

Aaviksoo erakonnakaaslane ja endine haridusminister Tõnis Lukas (IRL) on Postimehele öelnud, et riik peaks panema otsustavamalt piiri omavalitsuste tegevusele munitsipaalkoolide erakoolideks muutmisel, kuna see on riikliku hariduspoliitika vastane tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles