Vang nõuab portaalilt moraalse kahju hüvitamist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Mõned aastad tagasi Saarlane.ee kommentaariumis roppude sõnadega solvatud kurjategija Aleksandr Jõginõlv ei jätnud jonni ning kaebas portaali haldaja EQ Computeri kohtusse ja nõuab moraalse kahju hüvitamist.

«Need olid labased, solvavad ja valdavalt ebatsensuursed kommentaarid, mis portaali omanik oleks pidanud kohe kustutama,» ütles Saarte Häälele vandeadvokaat Alar Neiland, kes on vanglas viibiva Jõginõlva esindaja. Ta lisas, et jubedate sõnade ja solgiga on üle valatud nii Jõginõlv ise kui ka tema perekond.

Neilandi sõnul ei loe, kas inimene on kriminaalse taustaga või mitte, sest kommentaariumis peab mingi piir kommenteerijate jaoks siiski olema. «Ka vang vajab normaalset kohtlemist ja tal on inimõigused,» on Neiland kindel.

Raevupursked kommentaariumis põhjustas 2009. aastal ilmunud artikkel, kus kirjeldati, kuidas kolm meest Saareküla elanikke hirmu all hoidsid. Lühikese ajaga ilmus artikli juurde 475 kommentaari, millest väga paljude sisuks oli lihtsalt ebatsensuurne halvustav sõim, ning avalikest solvangutest ei pääsenud ka Jõginõlva abikaasa. Kui kohus Jõginõlva palvel kommentaarid välja printis, tuli materjali lausa paarikümne lehekülje jagu.

«Internetiportaal oleks pidanud seda kontrollima ja sellised solvavad kommentaarid kõrvaldama,» ütles Neiland, tuues näiteks ka riigikohtu lahendi, kus ärimees Vjatšeslav Leedole mõisteti kahjutasu selle eest, et Delfi ei kustutanud piisavalt kiiresti oma kommentaariumist Leedo pihta käivaid solvavaid märkusi.

Kuna tegemist on siiski juba aastatetaguse juhtumiga, tegi Alar Neiland eilsel istungil vastaspoolele ettepaneku kompromiss sõlmida.

«Me ei saa kompromissi välistada, kuid ei väida, et see sõlmitakse,» ütles EQ Computeri esindaja Jüri Reede kohtus. Kas teine osapool on kompromissiga nõus, selgub aprillis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles