Euroopa Liit annab sõjalaevadele loa rünnata piraate ka maismaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid kiitsid reedel heaks plaani rünnata Somaalia piraatide varustust kuival maal ja laiendasid seeläbi neli aastat kestnud laevakaitseoperatsioonide haaret.

Samas kiideti ametlikult heaks ka operatsiooni Atalanta pikendamine 2014. aasta detsembrini.

ELi sõjalaevad võivad tulevikus laiendada operatsioone Somaalia ranniku- ja sisevetesse ning lahingkopterid saavad loa tulistada rannikualadel asuvaid kütusemahuteid, piraatide aluseid ja veomasinaid. Maavägesid siiski ei kasutata. ELi ametnikud on korduvalt rõhutanud, et uus mandaat ei tähenda sõdurite paigutamist Somaalia pinnale.

Hispaania välisministri Jose Manuel Garcia Margalloni kinnitusel üritatakse tsiviilohvreid igati vältida.

Praegu tegutseb Aafrika kirderannikul üheksa ELi sõjalaeva, eskortides aluseid, mis toimetavad Somaaliasse humanitaarabi ja pidades korda laevateedel, kus varitsevad piraadid.

Atalanta on Euroopa Liidu mereväeoperatsioon, mille eesmärgiks on eelkõige Maailma Toiduabi ja Aafrika Liidu Somaalia abiprogrammide laevade kaitsmine Aafrika idarannikul ja India ookeanis, piraatluse takistamine ning võitlus organiseeritud kuritegevusega.

Atalanta tegutseb alates 2008. aastast, reeglina osaleb operatsioonil korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega. Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles