Sotsiaaldemokraadid toetavad kokkulepitud eelarvekärpeid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor kärbetest ajakirjanikele rääkimas.
Eiki Nestor kärbetest ajakirjanikele rääkimas. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon kiitis heaks täna öösel valitsuserakondade esimeeste sõlmitud kokkuleppe 8,08 miljardi krooni suuruse eelarvekärpe tegemiseks, mis puudutab ühtlaselt kõiki ühiskonnakihte, välja arvatud lastega peresid ning puuetega inimesi.


«Sotsiaaldemokraatidel on hea meel, et eelarvekärpeid tehes ei vähendatud sotsiaaltoetusi ning ei hakatud vastutustundetult kiirustades senist toetuste süsteemi muutma,» ütles fraktsiooni esimees Eiki Nestor.



Sotsiaaldemokraadid peavad väga oluliseks ka seda, et ühekordsete eelarvekärbete nimel ei hävitatud usaldust pensioni esimese ega teise samba vastu. «Minnes pensioni teise samba kallale, oleksime petnud 580 000 inimest, kes on sellega ühinenud, ning tekitanud olukorra, kus tulevaste pensionäride sissetulekud oleksid tunduvalt vähenenud,» sõnas Nestor.



Sotsiaaldemokraadid vabandavad tänaste pensionäride ees selle pärast, et nende pension tõuseb 1. aprillist mitte 14 protsenti vaid 5 protsenti. «Väiksem pensionitõus võimaldab riigil samas tagada pensionäride ees võetud kohustusi ning pensionid välja maksta,» rõhutas Nestor. Ta lisas, et riigile jääb kohustus edasilükatav pensionitõus paremate aegade saabudes pensionäridele korvata.



Sotsiaaldemokraatide hinnangul välistavad eelarvekärped ohu, et ülemaailmse majanduskriisi tõttu on Eesti riigi reservid sügiseks otsas ning riik ei ole võimeline oma kohustusi täitma.



«Suure eelarvekärpega näitab Eesti riik välispartneritele oma võimet kiiresti reageerida ülemaailmse majanduskriisi põhjustatud mõjudele ning see tagab rahanduse rahvusvahelise usaldusväärsuse,» ütles Nestor. Ta lisas, et rahvusvahelise usaldusväärsuse säilitamine on ülioluline, sest see tagab Eesti krooni vahetuskursi püsimise ning Eesti riigi võime vajadusel soodsa hinnaga laenu võtta.



Sotsiaaldemokraadid peavad vajalikuks, et 2009. a riigieelarve muudatused ning sellega koos käiv majanduskriisi pakett võetakse riigikogus vastu võimalikult kiiresti.



Pärast kärbete tegemist peab fraktsioon hädavajalikuks asuda kohe 2010. aasta riigieelarve ettevalmistamisele. «Ülemaailmne majanduskriis on nagu ohtlik viirushaigus. Eelarvekärbetega Eesti esmane haiguspuhang taandub, nüüd on vaja kiiresti välja töötada pikaajalise taastusravi plaan,» ütles ta. Nestor lisas, et kuna Eesti riik on ohtlikult õhukeseks muudetud, peavad sotsiaaldemokraadid vajalikuks maksukoormuse tõstmist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles