Reinsalu: lapsevanemale tuleb anda valimistel lisahääl

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Urmas Reinsalu.
Pildil Urmas Reinsalu. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Urmas Reinsalu käis täna IRL Naiskogu üldkogul välja idee anda lapsevanemale iga lapse eest lisahääl.

«Laste eest lisahääle andmise idee ei ole iseenesest uus, kuid selle esiletõstmine on täna vajalik, et algatada debatt selle üle, kas ja kuidas oleks ühiskonnas stabiilse tasakaalu hoidmiseks mõistlik arvestada valimistel laste ja noortega,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul näitab meie demograafiline prognoos rahvastiku vananemise kindlat jätku.

«Praeguse sündimuse püsides suureneks eakate osatähtsus Eestis 2050 aasaks 26 protsendini. Seega lapsevanemate kui valijaskonna jõud kahaneb,» rääkis Reinsalu. «Rahva kestmise seisukohalt oleks oluline, et esindusdemokraatias see jõud ei kahaneks, vaid vähemalt säiliks. Kui me aga soovime lastega perede olukorda kiiremini riigi ja omavalitsuste jõul parandada, peaks lapsevanemate osakaal valijaskonnas aga kasvama.»

Tema sõnul eeldaks lisahääle andmine lapsevanematele põhiseaduse ja valimisseaduste muutmist, kuna kehtiva põhiseaduse § 57 järgi on hääleõiguslik Eesti kodanik see, kes on saanud 18 aastat vanaks.

«Muudatuse õiguslik lähtekoht on, et meie põhiseaduse § 12 järgi on kõik on seaduse ees võrdsed. Üldine võrdsuspõhiõigus eeldaks kõigil kodanikel esindusdemokraatias hääleõigust. Alaealiste puhul realiseeriks seda õigust lapse huvides tema vanem,» rääkis Reinsalu.

Reinsalu hinnangul tekiks laste valimisõiguse omistamisel lapsevanemale ligi 250 000 lisahäält, mis asetaksid tuntavamalt suurema poliitilise osakaalu lastega perede probleemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles