Küüditamise ohvreid mälestatakse ka Lätis

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõikjal Lätis mälestatakse täna kommunismi ohvreid.
Kõikjal Lätis mälestatakse täna kommunismi ohvreid. Foto: SCANPIX

Täpselt 63 aastat tagasi paiskas kommunistlik režiim segi tuhandete Läti perekondade saatuse. Saatuslikku päeva meenutatakse üle kogu riigi toimuvate mälestusüritustega.

Tänasel kommunismiohvrite mälestuspäeval meenutatakse 1949. aasta märtsis Lätist küüditatud 43 000 inimest ja teisi kommunistliku režiimi all kannatanuid.

Kommunismiohvrite mälestusüritused toimuvad nii lõunanaabrite pealinnas Riias asuva vabadussamba juures kui ka mujal. Kell 13.00 peab vabadussamba juures kõne ja asetab selle jalamile pärja ka Läti president Andris Bērziņš, vahendas Läti uudisteportaal mixnews.lv.

1949. aasta suurima massirepressiooni käigus saatsid sõjaväelased, kohalike hävituspataljonide liikmed, parteiaktivistid ja nende kaasajooksikud kommunistlike võimude käsul kodumaalt muu hulgas välja ka umbes 10 000 last.

25. märtsi suurküüditamise käigus kamandati 2,28 protsenti kogu Läti elanikkonnast asju kokku pakkima, et saata nad määramata ajaks Siberisse. Ajaloolaste andmetel naases neist kodumaale 31 600.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles