Ansip: noored pered osalevad kärpes palgalanguse kaudu

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul ei saa eelarvekärpest välja lugeda, et noored pered pääsevad kergemalt kui näiteks pensionärid, kuigi algselt lubati kõigi kihtide võrdset panust.


«Noored pered peavad kindlasti osalema ja nad osalevad eelkõige palgafondi vähendamise kaudu,» vastas Ansip valitsuse pressikonverentsil küsimusele, miks ei kärbita noorte perede toetusi.

Peaminister liitis kokku eelmise aasta 8-protsendise valitsussektori palgafondi kärpe, hiljem reservi jäetud kolm protsenti palgafondist ja sellele täna lisandunud seitsmeprotsendise kärpe ja märkis, et lühikese ajaga on palgarahasid kärbitud 18 protsenti. «Ja see on töötavate inimeste panus.»

Ansipi sõnul on üritatud negatiivset lisaeelarvet koostada nii, et koormus jaotuks väga ühtlaselt, kuid tema sõnul on näiteks naeruväärne vähendada lapsetoetust kümne protsendi võrra - 300 kroonilt 270-le - , sest sealt kokkuhoidu 8 miljardi krooni kontekstis eriti ei ole.

«Eks me oleme kalkuleerinud kõiki kärpeid selliselt, et ei oleks neid, kellel oleks väga valus.»

Ansip meenutas, et näiteks Lätis, Leedus ja Iirimaa kasutatakse rahanappuse ületamisel sarnast taktikat.

Kärpekõneluste käigus räägiti palju solidaarsusest, et kõik ühiskonnakihid peavad kärbetes osalema, samas otsustas valitsus näiteks lapsetoetuse ja vanemahüvitise puutumata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles