Valgevenelased nõudsid vabadust

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vähemalt 2000 Valgevene opositsiooni toetajat avaldasid täna pealinnas Minskis meelt autoritaarse presidendi Aleksandr Lukašenka režiimi vastu.

Tegemist oli esimese sanktsioneeritud opositsiooni meeleavaldusega alates Lukašenka ülekaaluka võiduga lõppenud 2010. aasta presidendivalimisi, misjärel puhkesid riigis ulatuslikud opositsiooni meeleavaldused, vahendas uudisteagentuur AFP.

Bangalori väljakul toimunud meeleavaldust, mis leidis aset iseseiseva Valgevene välja kuulutamise 94. aastapäeval, jälgis hulgaliselt julgeolekutöötajaid, kellest paljud olid erariides.

Demonstratsioonile pääsemiseks tuli meeleavaldajatel läbi käia metalliotsimisväravatest. Võimud sulgesid ka lähima metroojaama, opositsiooni väitel oli selle eesmärgiks takistada protestijatel Bangalori väljakule jõudmist.

Meelavaldajad kandsid nõukogude perioodi eelseid Valgevene punavalgeid ja Euroopa Liidu lippe ning skandeerisid loosungeid: «Vabadus poliitvangidele» ja «Lukašenka on ummikus».

Valgevene opositsioonirühmituse Harta 97 kodulehe teatel on võimud kinni pidanud mitu opositsiooniaktivisti, kuid teateid suurematest vahejuhtumitest pole.  

Opositsiooni teatel osales meeleavaldusel umbes 5000 inimest, uudisteagentuur AFP on aga teatanud hinnanguliselt 2000 meeleavaldajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles