Sloveenias hääletatakse samasooliste õiguste üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad pealinnas Ljubljanas.
Valijad pealinnas Ljubljanas. Foto: SCANPIX

Sloveenias toimub täna referendum parlamendis vastu võetud seaduse üle, mis annab samasoolistele paaridele peaaegu sama suured õigused kui heteroseksuaalsetele abielupaaridele.

Sloveenia eelmine valitsus, milles oli ülekaalus vasaktsentristlik koalitsioon, võttis 2011. aasta juunis vastu uue perekonnaseaduse, mis annab homoseksuaalsetele paaridele õiguse partnerluse registreerimiseks ja ei luba neil üksnes kolmandate isikute lapsi adopteerida.

Konservatiivide ühendus Kodanikualgatus Perekondade ja Laste Õiguste Eest nõuab aga, et homoseksuaalidel võtekas lapsendamisõigus üldse ära. Ühendus, mida toetab katoliku kirik, kogus veebruaris 42 000 allikirja, et algatus rahvahääletusele panna.

President Danilo Türk peab referendumit tarbetuks ja tema sõnul see üksnes õõnestab parlamendi autoriteeti.

«Koodeks on hea ja oleks võinud koha jõustuda. Seadusandjate autoriteedi mõttes oleks parem, kui seadused jõustatakse ja neid ei vaidlustatakse referendumitel,» ütles ta.

Sloveenia on üldiselt samasooliste kooselu suhtes üsna salliv, homodel on kooselu võimalik registreerida alates 2006. aastast.

Keskvalimiskomisjoni andmetel oli kella 11ks hääletamas käinud vaid 7,68 protsenti valijaist.

Ajalehes Delo üleeile avaldatud arvamusküsitluse tulemuste põhjal peaks 60 protsenti sloveenidest toetama uue perekonnaseaduse jõustamist ja vastu hääletama 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles