Soome palus Uus-Meremaal selgitada ministri räigeid Soome-väiteid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa lipp
Uus-Meremaa lipp Foto: SCANPIX

Austraalias Canberras asuva Soome suursaatkonna minister-nõunik Juha Parikka saatis täna Uus-Meremaa välisministeeriumile kirjaliku järelepärimise transpordiministri Gerry Brownlee väljaütlemiste kohta.

Minister Brownlee pidas eelmisel kolmapäeval parlamendis kõne, kus kasutas räigeid sõnu nii Soome kui soomlaste kohta.

Minister-nõunik Parikka soovib nüüd teada, et kas valitsus kavatseb ministri arvamusavaldusega midagi ette võtta või mitte. Ta tunnistas raadiojaamale Radio New Zealand antud intervjuus, et Brownlee kirjeldust Soomest polnud meeldiv kuulata, ka ei vasta see tegelikkusele.

«Soovime selgitada välja, kas tegemist oli poliitilises väitluses juhtunud liialdusega või on selle taga midagi muud,» kommenteeris Parikka Iltalehtile.

Raadiojaam teatas, et ministri esinemine põhjustas Soomes laialdast kõmu. Brownlee ise arvas, et tema kommentaar oli humoristlik ja satiiriline, kus oli peidus pisut ka tõde.

Välispoliitika instituudi juht Teija Tiilikainen peab Uus-Meremaa ministri väljaütlemisi veidrateks ja äärmiselt imelikeks. «Raske arvata, mis selle taga oli, kuid Soome ja Uus-Meremaa on mõlemad näidanud häid tulemusi koolide Pisa- ja OECD-võrdlustes. Kas siin võiks olla tegemist konkurentsiga?»

Tiilikainen ei välista, et Brownlee’l on «Soomega mingi isiklik kana kitkuda».

Ta ei välista ka võimalust, et Soome saadab Uus-Meremaale ametliku noodi. «Küll nootegi antakse, kui viga on suur või süüdistus täiesti alusetu,» nentis ta.

Kuigi tugevaks diplomaatiliseks noodiks ei pruugi põhjust olla, siis välisministeerium võib nõuda ministrilt avalikku vabanduse palumist.

«See seab Soome halba valgusesse, kuna seal elavatel inimestel pole alati võimalik teavet parandada,» tõdes Tiilikainen.

Minister Brownlee nimetas «Soomet harimatute inimeste, mõrtsukate ja töötute riigiks, mis suudab vaevalt toita seal elavaid inimesi ja kus ei austata naisi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles