Teadlane: kellakeeramine on «hommikuinimeste» kius

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu pühapäeva läks Eesti üle suveajale.
Ööl vastu pühapäeva läks Eesti üle suveajale. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Kui mitmed spetsialistid on kellakeeramist pidanud organismi ja aju kurnavaks tegevuseks, siis ühe sakslasest füüsiku hinnangul on suveajale siirdumine lihtsalt «hommikuinimeste» poolt «õhtuinimeste» suhtes praktiseeritav rõhumine.

Mitmetes uurimustes aja mõistet analüüsinud Ernst Peter Fischer leiab, et ühiskondlik suhtumine inimestesse, kes kaua magavad, on peaaegu alati olnud negatiivne, ütles ta YLE andmetel DPA-le antud intervjuus, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Füüsiku arvates peaks aga inimesi kohtlema võrdselt - nii neid, kes on aktiivsed hommikutundidel, kui ka neid, kes teevad oma tööd paremini õhtusel ajal.

«Meie ühiskonnas on varakult ärkajad - ehk need, kes on esimesena töökohal - alati karjääri teinud,» rääkis Fischer. «Nad kamandavad firmade juhatustes ja poliitikas ning sunnivad oma ajakasutamist peale kõigile teistele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles