Tallinn Music Week: ruutmeetril kaheksa bändi sekundis

Valner Valme
, muusikatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mimicry (Kene Vernik ja Paul Lepasson) esineb TMW-l tervelt kolm korda: Hoovis, Rock Cafés ja disaini- ja arhitektuurigaleriis.
Mimicry (Kene Vernik ja Paul Lepasson) esineb TMW-l tervelt kolm korda: Hoovis, Rock Cafés ja disaini- ja arhitektuurigaleriis. Foto: Tallinn Music Week

Ega midagi, aasta jälle möödas ja neljapäeval algab neljas Tallinn Music Week (TMW), mis on küll suurem kui kunagi varem, aga mitte siiski piiramatult vohav muusikalohe. Sooviavaldusi tuli ligi poolelt tuhandelt artistilt, lõpuks pääses 32 esinemispaika üles astuma 183. Neist 150 on Eestist, 33 välismaalt. Jah, kasvab välismaailma huvi, ka delegaatide osas.




Kindlasti saab teha mingeid rekordeid, mitu muusikalist üksust on võimalik kolme õhtuga ära näha ja kuulda, eks igaüks testigu oma huvi ja võimet – abiks on programmijuht Kristo Rajasaare sõnul ka üks kasulik vidin festivali koduleheküljel: my schedule.

Paljugi on TMW-l uut, ja põhimõte on ikka sama, sellest kohe Rajasaarega räägimegi. Üks hetk, nii, juba ta paistab!

Tere, Kristo! Kas programmijuhina oled hullumas ka paar päeva enne mammutfestivali algust? Mis asju praegu veel ajad?

Mul on esimest korda TMW ajaloos assistent, võib-olla tema on hullumas, aga mulle tundub, et paljud asjad saavad sel aastal iseenesest tehtud ja valmis, ehhee. Festivali kataloog läks just trükki, see on alati olnud minu jaoks eriline hetk, kui programm on valmis. Nüüd on jäänud veel lugematu hulk peamiselt tehnilisi pisiasju korda ajada. Tempo ja maht on küll tänavu suurem, kuna artiste on võrreldes mullusega oluliselt rohkem.

Käime arvud üle. Bände kodukal kokku arvates läks lugemine segi igal juhul. Palju on Eestist ja palju on välismaalt? Ja jaga palun mõned isiklikud soovitused või üllatavamad esinejad! Keegi inime ei jõua kakssada bändi ära vaadata ju kolme õhtuga.

Kokku 183 artisti kolmeteistkümnest riigist, 33 välisartisti ja 150 Eestist. Soovitusi on jube raske anda, isegi tahaks olla mitmes kohas samal ajal – näha nii Husky Rescuet Krahlis kui Liis Lemsalu Rock Cafés, Dikandat NO-teatris ja Einar Strayd Sõpruses ja nii edasi. Soovitaksin alustada juba neljapäeval Rubiku laiviga, see on superbänd. Personaalse graafiku koostamisel on abiks uus vidin meie kodukal – my ­schedule, kus kontserte saab ostukorviga sarnaselt oma kavva lisada.

Ja palju publikut ootate?

Publikut ootame õhtusse vööndisse umbes kaheksa tuhat, aga kuna tänavuses kavas on ka tasuta ja vanusepiiranguta linnalavade kontserdid, võib sellele tublisti lisa tulla.

Kellele «ei» ütlesite? Ja miks?

Sooviavaldusi tuli ligi viissada, nii et umbes kolmsada programmi ei jõudnud. Showcase’ide korraldajad tegid ära tohutu töö, et sõeluda välja nende profiiliga sobivad, parimad ja perspektiivikaimad artistid.

Mis on uut? Peale uute esinejate. Ja kas klassikat ka on?

Äsjalõppenud Eesti muusika päevad on ka meil endiselt täiesti olemas – reedel Mustpeade Maja kahes saalis, klassikalist programmi pakub ka Eesti Interpreetide Liit koostöös Pille Lille Fondiga laupäeva päeval Estonia kontserdisaalis.

Uue osas, esinemiskohtadest on lisandunud klubid Hoov ja Studio, Sõpruse kino ja Kultuurikatel, korraldajatest üritustesari «Suusabaasis on tantsupidu», muusikaportaal Rada7, Positivus Festival. Citystage programm ehk päevased tasuta linnalavade laivid lisavad veel üheksa eksklusiivset kontserdipaika, nende hulgas panga, hotelli sviidi, raamatu- ja plaadipoe, muuseumi, kontori, kunstigalerii, kohviku ja kaubanduskeskuse ruumid.

Räägime delegaatidest ka, kes on kuulsaimad või kes esindavad kuulsaimaid asutusi? Vaatan, et Inglismaalt on kohal isegi ajakirjad Clash ja Wire.

Kõige kuulsam ja staažikam väliskülaline on seekord ehk legendaarne mänedžer Edward Bicknell, kelle esindatud artistide albumeid on müüdud kokku üle 155 miljoni ning kelle klientide hulka on kuulunud või kuuluvad artistid nagu Gerry Rafferty, Dire Straits, Mark Knopfler, Scott Walker, Bryan Ferry ja The Blue Nile. Oma karjääri alguses oli ta agent ning korraldas kontserte sellistele artistidele nagu Elton John, Black Sabbath, Steely Dan, José Feliciano, The Ramones, Deep Purple, Yes, Ike And Tina Turner, War ja Talking Heads.

Tulemas on ka Vene kultuurielu oluline tegelane ja muusikaajakirjanik Artemyi Troitsky – nende mõlemaga on konverentsiprogrammis plaanis põhjalikud ja põnevad intervjuud.

Lisaks saabuvad festivalide esindajad Glastonburyst Inglismaalt, Primaverast Hispaaniast, Szigetilt Ungarist, Provinssirockilt ja Ilosaarirockilt Soomest, EuroSonicult Hollandist, Spot ja Roskilde festivalidelt Taanist, ka mitmetelt jazz’i- ja klassikafestivalidelt. Plaadifirmadest on esindatud FatCat, PIAS, Play­ground, EMI, Warner, Friendly Fire, Ast­ralwerks ja nii edasi. Pressist tulevad Quietus, Guardian, Wire, Deutche Welle, Reuters, St. Petersburg Times, Gaffa, Soundi, Helsingin Sanomat, Clash Magazine, Filter ja mitmed veel.

Asi toimub küll juba neljandat korda, aga ehk mõne lugeja jaoks esimest korda. Tasuks võib-olla jälle nimetada TMW eesmärk – ja võib-olla on see ka ajaga muutunud? Kontaktid, kontaktid, muidugi, aga kontaktijutt võib jääda ka ebamääraseks. Rõhk on vist läinud otseselt meie bändide aitamisele välismaa festivalidele?

TMW eesmärk on analoogne teiste sarnaste showcase-festivalidega maailmas – presenteerida muusikatööstusele ­uusi säravaid talente, kus TMW puhul on rõhk Eesti artistidel. Nelja aasta jooksul on festivalist kasvanud aasta ringi tegutsev organisatsioon, mis aitab kohalikke artiste jõuda välisturgudele, sealhulgas jah sarnastele talendifestivalidele mujal maailmas.

Sinuga rääkides ei saa mööda Rabarockist, seda enam, et Rabaro­cki lava on loomulikult TMW-l olemas. Kas Rabaka esinejatelist sinu peas on paigas: saan aru, et kogu nimekirja sa veel avaldada ei saa?

Minu peas olev list vajab jah sünkroniseerimist iga artisti puhul veel paraku kümnete peadega, alates agendist, mänedžerist ja bändist, lõpetades lennukompaniide sõiduplaanide koostajatega. Kui TMW läbi, eks siis vast räägime.

Tallinn Music Week
183 artisti. Näiteks Ajukaja, Alina Orlova (Leedu), Allan Vainola & Unenäopüüdjad, Andres Lõo, Ans. Andur, ÖÄK, Bert On Beats, Candy Empire, Eesti Rahvusmeeskoor, ­Einar Stray (Norra), Ensemble U:, Gorõ Lana, HU?, Husky Rescue (Soome), Iiris, Kosmofon, Kreatiivmootor, Laika Virgin, Legshaker, Liis Lemsalu, Malcolm Lincoln, Mart Avi, Mimicry, Mirjam Tally, Mutated Forms, Orelipoiss, Ott Lepland, OYT, Rulers Of The Deep, Shelton San, Talbot, Tatjana Kozlova, Tenfold Rabbit, Vaiko Eplik ja Eliit, Virgo Veldi jpt
Üle Tallinna 29.–31. märtsini
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles