Ameeriklastel sarnane kogemus olemas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: AFP / Scanpix

USA luureajaloo skandaalseim spioon, praegu 67-aastane Aldrich Ames mõisteti julgeolekukaalutlustel süüdi just kokkuleppemenetluse korras.


CIA vastuluureohvitserina töötanud Amesi värbas Nõukogude Liidu julgeolek 1980. aastate keskel. Seetõttu jäi Nõukogude Liidus ridamisi vahele ja hukati mitmeid USA julgeoleku agente, kes töötasid tähtsatel ametikohtadel. See pani  ameeriklasi kohe kahtlustama, et nende ridades on spioon.



Et lekitaja asus kõige kõrgemal tasemel, selgus alles kümmekond aastat hiljem, kui CIA ja FBI Amesi keerulise ühisoperatsiooni tulemusena 1994. aastal vahistasid. Ames sai kümne aastaga venelastelt 4,6 miljonit USA dollarit, millega ta on maailma ajaloo enim teeninud spioon. Lisaks Amesile esitati kuriteosüüdistus ka tema abikaasale.



Kuna Amesi reeturlikkuse tõttu oli hukkunud mitu CIA spiooni, oodanuks meest süüdimõistmisel surmanuhtlus. Ames pakkus aga valitsusele kokkulepet, et ta tunnistab kõik ausalt üles ja vastutasuks jäetakse ta ellu.



Ameeriklased pidasidki paremaks kuulutada kõik kriminaalasja materjalid julgeoleku huvidest lähtuvalt ülisalajaseks ja Amesile mõisteti kokkuleppe korras eluaegne vangistus. Tema abikaasale mõisteti viieaastane vangistus. Pärast vabanemist toimetasid USA võimud naise Lõuna-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles