Eesti Linnade Liit arutab kärpekava järgmisel nädalal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärped
Kärped Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti Linnade Liit (ELL) arutab valitsusliidu kärpekava teisipäeval juhatuse ja volikogu koosolekul ning esitab omapoolsed seisukohad valitsusele eelarveläbirääkimiste suurkogul kolmapäeval.

Linnade liit eeldab, et valitsusliidu kärpekava on läbirääkimiste objekt, teatas ELLi tegevdirektor Jüri Võigemast BNSile.

Ta tõdes, et omavalitsustele laekuva tulumaksu protsendi kärbe ulatub esialgse prognoosi kohaselt 675 miljoni kroonini.

«Kui sellele lisada valitsuskabinetis käsitletud majanduslangusest tulenev kohalike omavalitsuste maksulaekumiste vähenemine 730 miljonit krooni ning 2009. aasta riigieelarvega juba tehtud eraldiste kärbe 700 miljonit krooni, siis saame miinuseks üle kahe miljardi krooni, koos täiendavate laenupiirangutega üle 2,5 miljardi krooni,» märkis Võigemast.

Tema sõnul vajab eraldi käsitlemist ja läbi rääkimist täiendavate laenupiirangute teema, mis on kärpekavas fikseeritud 500 miljoni kroonise piirmäärana.

«Kohalikud omavalitsused on aastaid taotlenud põhivara kulumi korvamiseks vajalike vahendite arvestamist kohalike omavalitsuste tulubaasi. Selle vajadusega seni arvestatud ei ole ning on peetud loomulikuks, et investeeritakse laenuressurssi kaasates,» tõdes Võigemast.

Ta nentis, et kärpekava lõpetab ka selle võimaluse, võttes omavalitsuste tulubaasist üksikisiku tulumaksu näol ära 675 miljonit krooni riigieelarve toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles