Mikser: Jüri Ratase Keskerakonnaga võiks linnavalitsuse moodustada küll

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Indrek Sammal

Märtsis ootamatult suurima toetusega erakonnaks tõusnud sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser usub, et enne kohalikke valimisi toimuvad põlvkondadevahetused veel ka Reformierakonna ja Keskerakonna juhtide seas ning sel juhul võiks tema sõnul mõelda Tallinnas ka sotside ja keski koalitsioonile.

Kohalike valimiste võitmist Tallinnas viimaseid reitinguid vaadates Mikser veel ennustada ei julgenud. «Kui üle riigi olime me märtsikuises küsitluses protsendiga Reformierakonnast ees ja esimesel kohal, siis Tallinnas oleme veel kolmandal kohal. Seal on see suur läbimurre vaja veel sooritada.»

Lisaväljakutseid seab sotsidele just eelkõige see, et venekeelse elanikkonna seas on Keskerakonna populaarsus väga suures ülekaalus. «Kuid me oleme sellel teljel tegelikult aktiivselt liigutanud,» viitas Mikser.

Kindlasti tahavad aga sotsid olla saabuvatel kohalikel valimistel märkimisväärselt edukamad kui kaks ja pool aastat tagasi toimunutel. «Selleks oleme tegelnud oma struktuuri tugevdamisega, loonud uusi osakondi, koolitanud oma liikmeid. Tegeleme praegu konkreetsemalt kohalikke omavalitsusi puudutava programmi koostamisega. Tegelikult väga tõsiselt tegeleme nimekirjadega,» loetles Mikser.

«Meie tugevus on selge maailmavaateline baas, mille pealt me oleme oma eesmärgid läbi analüüsinud ja ka eesmärgid nende täitumiseks,» arvas sotside esimees.

«Teiseks on see, et aastate jooksul, mil meil on liberaalidest ja konservatiividest koosnev valitsus võimul olnud, on selle poliitika kestlikkuse probleemid saanud suuremale osale inimestest ilmseks. See retoorika, mis mõni aeg tagasi tundus ahvatlev, et teeme majanduse korda, küll kõik muu tuleb iseenesest, et see niimoodi ei tööta ja tegelikult paljud struktuursed reformid – alates haldus- ja haridusreformist - on asjad, mis majanduskasvuga iseenesest kaasnevad, vaid mis tuleb ära teha ja on tulevase kasvu eelduseks,» lisas Mikser.

Savisaare ja Ansipiga koalitsioon pole apetiitne

Mikser oli valmis aga kaasa mõtlema, kellega koostööd teha juhul, kui võidetaks valimised Tallinnas.

Kui sotsid tegid erakonna juhtimisel põlvkondade vahetuse ära paari aasta eest ja IRL üpris äsja, siis Mikser oli täiesti kindel, et lähemas tulevikus tehakse sama ka nii Keskerakonnas kui Reformierakonnas. «Siis on kindlasti Eesti poliitikas täiesti uus olukord. Praegu minule isiklikult ei tundu iseäranis apetiitne võimalus moodustada koalitsiooni ei Savisaare ega Ansipiga, aga järgmise põlvkonna puhul võib rääkida läbi erinevaid seisukohti.»

«Minu eesmärk on teha sotsiaaldemokraatlik valitsus riigi tasemel. Kohaliku omavalitsuse tasemel on seda parem-vasakskaalal maailmavaatelisust kindlasti mõnevõrra vähem, seal sõltub pigem kõik sellest, mis õnnestub kokku leppida konkreetsete prioriteetide osas.»

«Teine asi on see, kelle suhtes on usaldus, et linna või valda on võimalik juhtida, ilma et seal lokkaks korruptsioon ja korralagedus. See on kindlasti Keskerakonna üks suuri probleeme Tallinnas. Näiteks kui ma mõtlen sellele, et sotsiaaldemokraatide partneriks võiks olla Jüri Ratase juhitav Keskerakond, siis – vaadates tema isikut, kel on ka Tallinna linna juhtimise kogemus - miks mitte?»

Mikser oli optimistlik Keskerakonna juhtimises toimuvate muudatuste osas, viidates saabuvale kongressile ja pikaajalisele trendile, kus Savisaar ka oma erakonna sees on toetust kaotamas.

Selleks, et sotside kõrget reitingut hoida, jätkab erakond Mikseri sõnul praegust joont. «Seisame omaenda maailmavaatest ja programmilistest seisukohtadest lähtuvate asjade eest. Meie eesmärk pole populaarsust lakke ajada, vaid moodustada valitsus. Kas see juhtub enne või pärast valimisi, sellel on suur roll mängida praegusel valitsusel,» ütles Mikser.

«Reaalsus on see, et meie paljudel konstruktiivsetel algatustel näiteks tööõiguses, sotsiaalhoolekandes või maksupoliitikas valdkonnas ei ole määratud praeguse valitsuse ajal ilmselt täituda,» tõdes Mikser.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles