Clintoni sõnul oodatakse Assadilt vägivalla viivitamatut peatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton
Hillary Clinton Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton ütles teisipäeval, et teated Kofi Annani rahuplaani vastuvõtmisest Süüria võimude poolt pole kaugeltki piisavad, vaid president Bashar al-Assad peab lubadused ka täitma ja peatama viivitamatult vägivalla.

Clinton märkis ajakirjanikele Washingtonis kõneledes, et Assad on varemgi igasuguseid asju lubanud, kuid tema teod pole enamasti lubadustele vastanud.

Maailmaorganisatsiooni esindaja teatas teisipäeval, et Süüria valitsus nõustus ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani kuuepunktilise plaaniga kriisi lahendamiseks.

«Süüria valitsus saatis ühisele eriesindajale Kofi Annanile kirja, milles nõustus ÜRO Julgeolekunõukogu toetuse saanud plaaniga,» ütles ÜRO esindaja Ahmad Fawzi.

«Härra Annani hinnangul on tegemist olulise sammuga, mis võib lõpetada vägivalla ja verevalamise, tagada abi jõudmise kannatajatele ning luua tingimused poliitiliseks dialoogiks, mis viiks Süüria rahva legitiimsete nõudmiste täitmiseni,» lisas Fawzi.

Esindaja sõnul kirjutas Annan Süüria presidendile Bashar al-Assadile, kutsudes Damaskust endale võetud kohustusi viivitamatult ellu viima.

Annani plaan näeb ette vaenutegevuse peatamise ÜRO järelevalve all, valitsusvägede ja raskerelvastuse väljaviimise protestivatest linnadest, igapäevase kahetunnise humanitaarrelvarahu ning juurdepääsu kõigile konfliktikolletele.

Samuti kutsus eriesindaja vabastama kõiki ülestõusu ajal vahistatud inimesi.

Vaatlejate hinnangul on üle aasta kestnud Süüria vägivallas saanud surma üle 9100 inimese.

USA suursaadik Süürias Robert Ford kinnitas päeval, et Süüria režiim paneb toime koletuid inimõiguste rikkumisi, sealhulgas julgeolekujõudude poolt meelevaldselt kinni peetud isikute piinamine, mis võivad kujutada endast inimsusevastaseid kuritegusid.

Suursaadik ütles Ühendriikide kongressis esinedes, et president Bashar al-Assad «ei ilmuta inimõiguste vastu huvi», kuid oli vastu konflikti edasisele militariseerimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles