Eesti ja USA hakkavad demokraatiate toetamisel koostööd tegema

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton.
Eesti välisminister Urmas Paet ja USA riigisekretär Hillary Clinton. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet ja Ameerika Ühendriikide riigisekretär Hillary Clinton arutasid eile Washingtonis julgeolekuküsimusi ja seda, kuidas kaks riiki saavad demokraatia arendamisel koostööd teha.

Kohtumisel teatasid Clinton ja Paet, et Eesti ja USA hakkavad üheskoos juhtima uute demokraatiate arengut toetavat töögruppi (LEND - Leaders Engaged in New Democracies). Paeti sõnul tegi USA Eestile ettepaneku seda töörühma koos juhtida, sest Eesti tegevus on uute demokraatiate toetamisel olnud nähtav ja tulemuslik.

Clinton ütles, et viimase 20 aastaga on Eesti kasvanud uuest demokraatiast tunnustatud rahvusvaheliseks partneriks.

Paeti sõnul on Eesti alustanud ka arengukoostöö ühisprojekte USAga. «Nii on näiteks Araabia kevade muutused läbi elanud Tuneesia huvitatud Eesti e-riigi kogemustest ning koostöös USAga oleme valmis neid kogemusi ka jagama,» lisas ta.

Paet ja Clinton rääkisid kohtumisel ka arengutest Afganistanis ja maikuus toimuvast NATO Chicago tippkohtumisest.

Välisministrid olid ühel meelel, et on väga oluline, et NATO riigid tuleksid Chicagosse konkreetsete plaanidega Afganistani toetuseks, et pärast 2014. aastat tagada sujuv julgeoleku ja majanduse areng.

«Eesti on valmis aitama Afganistani ülesehitusele arengukoostöö- ja humanitaarabivahenditega kaasa ka pärast 2014. aastat, kui peaks toimuma lõplik julgeolekuvastutuse üleandmine Afganistani võimudele,» kinnitas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles