Galerii: Osmussaare mootorpaat sai kaheksajalgse hobuse nime

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Osmussaare paat sai täna viikingiaegse Skandinaavia jumala Odini hobuse järgi nimeks Sleipnir.

Pidulikul tseremoonial võtsid sõna regionaalminister Siim Kiisler, Lääne maavanem Innar Mäesalu ja Noarootsi vallavanem Annika Kapp, teatas Lääne maavalitsuse pressiesindaja.

Paadi nime lugu tutvustas Osmussaare saarevaht Aili Bergström. Saarevaht tänas kõiki, kes saare elanikele olulise paadi soetamist on toetanud. Musitseerisid Noarootsi Gümnaasiumi neiud.

Regionaalministri sõnul on meil veel palju õppida Põhjamaadelt kuidas paremini tagada väikesaarte elanike eluolu. Ta avaldas tunnustust saare elanikele, kes on võtnud nõuks asustada Osmussaar.

Paadi soetamiseks saadi SA Osmussaare Fond toetust Väikesaarte programmist. Viimati oli saare elanikel oma ühine suur reisi- ja kaubapaat enne Teist maailmasõda. Paat, mille osmussaarlased toetuse abil soetasid võimaldab neil sõita poodi, arsti juurde, kui selleks soov ja vajadus tekib. Paljud mandril elavad inimesed ei ole adunud, et poes käimine võib saare elanikele olla seotud pika planeerimise ja kuluga.

Viikingiaegses Skandinaavias oli Odin sõja, surma, tarkuse, ennustamise, nõidumise ja poeesia jumal, kelle hobune oli kaheksa jalaga Sleipnir. Osmussaare rootsikeelne nimi Odensholm tähendab Odini hauda. Enne II maailmasõda märkis Odini väidetavat hauakohta rändrahn Odinstain, mille hiljem õhkisid Nõukogude sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles