Miljoniotsuse lint on hävinud

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi veepuhastusjaam.
Viimsi veepuhastusjaam. Foto: Peeter Langovits

Paari kuu eest toimunud Viimsi vallavolikogu istungil hääletas volikogu juht Aarne Jõgimaa (Viimsi Ettevõtjate Liit) otsuse poolt, millega eraldati temaga seotud firmale vallaeelarvest lisaraha, selle istungi lint on aga lootusetult kadunud.


Alles on kirjalik protokoll, mille ärakiri on Postimehe käsutuses. Seal on kirjas, et päevakava ühe punktina soovitakse volikogu nõusolekut 530 000 euro eraldamisele 2013. aasta eelarvest ASile Viimsi Vesi.

Kuus hanget

Viimsi Vee nõukogu esimees on Jõgimaa äripartner Priit Post. Mehed omavad koos firmat Esmar Ehitus, mis on viimaste aastate jooksul võitnud 18 miljoni euro eest valla hankeid. Nii osales Esmar Ehitus edukalt ka läinud aasta novembris Viimsi Vee korraldatud torustike projekteerimiseks ja ehituseks välja kuulutatud kuues hankes.

Selle aasta jaanuaris selgus, et kuus hanget lähevad vallale kokku 2,1 miljoni euro võrra kallimaks. Sellest 75 protsenti tuleb eurorahast, ülejäänud 25 protsenti ehk 530 000 eurot tuleb vallal ise anda.

Selleks pidi nõusoleku andma volikogu. Istungi alguses oli 21 volikogu liikmest kohal 17. Protokoll näitab, et vahetult enne hääletust lahkus saalist volikogu liige Madis Saretok (Kodanikeühendus Meie Viimsi). Rahaeralduse poolt hääletas 16 liiget, seega vallavolikogu juht samuti.

Korruptsioonivastane seadus ütleb, et huvide konfliktiga on muu hulgas tegemist juhul, kui ametiisik peab tegema oma töö- või teenistuskohustuste raames otsuse või osalema sellise otsuse tegemises, mis oluliselt mõjutab aktsiaseltsi huve, mille aktsionär ta on. Kui selline huvide konflikt tekib, siis on ametiisik kohustatud sellest viivitamatult teatama ja loobuma otsuse tegemisest.

Ka kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse järgi ei tohi volikogu liige osa võtta sellise üksikakti arutamisest ja otsustamisest, millega seoses on tal huvide konflikt. Arvestades, et Jõgimaa on Viimsi vallavolikogu juht olnud juba seitse aastat, on väheusutav, et need seadusepunktid talle teadmata oleksid.

Volikogus opositsiooni kuuluv Enn Sau (Reformierakond) mäletab jaanuari lõpus toimunut täpselt. Ta astus vallasekretäri kabinetti, kus viibis ka Jõgimaa. Sau palus viimase volikogu istungi protokolli ja ka salvestist. Sekretär lubas protokollist kohe koopia teha ja hakkas istungi linti otsima.

Jõgimaa küsis: «Miks sul seda vaja on?»

Sau: «Iga juba selline, tarvis mälu värskendada.»

Jõgimaa vastas, et linti ei saa anda, sest see on kadunud. Sau imestas, et kuidas see saab kadunud olla, kui on kohustus 30 päeva linte alles hoida. Jõgimaa teatas, et lint on hävinud ja teema on lõppenud.

Sau tegi lindi kohta ametliku järelepärimise ja sai 14. veebruaril Jõgimaalt teatise: «Käesolevaga teatame, et teie poolt soovitud istungi digitaalne helisalvestis on tehnilistel põhjustel hävinenud.»

Jõgimaa ei osanud Postimehele vastata, mis lindiga juhtus. «Äkki said patareid tühjaks,» pakkus ta. Küsimusele, kas ta peab õigeks hääletada endaga seotud aktsiaseltsi rahaeralduse üle, vastas Jõgimaa, et ei mäleta täpselt istungil toimunut. Protokoll aga hääletamist ju näitab? «No siis tuleb karistada!»

Eetika ja mõned kehaosad

Hiljem pidas Jõgimaa aru oma juristiga, kes tema sõnul ütles, et huvide konflikti pole. Kas ta näeb vähemalt eetilist konflikti? «Eetikaga võib tagumikku pühkida!» vastas Jõgimaa ja oletas, et on oma tööga opositsioonile tülikaks muutunud.

Valla võimukoalitsiooni juhtiv Mari-Ann Kelam (IRL) ütles, et nemad vaatavad toimuvale ebameeldivustundega. «Kõik need süüdistused on välja mõeldud,» ütles ta. «Tegemist on poliitilise rünnakuga ja kui oleks midagi uurida, siis tuleb teha politseile avaldus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles