Saue vald kaalub naaberomavalitsustega ühinemist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Laisk
Andres Laisk Foto: Erakogu

Saue vallavolikogu võttis vastu otsuse esitada ühinemisettepanek kolmele naaberomavalitsusele – Saue linnale, Harku vallale ja Saku vallale.

«Saue vald on elujõuline ja jätkusuutlik kohaliku omavalitsuse üksus, kuid sellegipoolest vajab analüüsimist valla areng lähtudes võimaliku haldusreformi perspektiivist, seda eeskätt investeerimisvõimekuse tõstmise kontekstis,» selgitas volikogu esimees Rein Riga.

Otsuse eesmärgiks on alustada läbirääkimisi partneromavalitsustega koostööpunktide ja ühisosa väljaselgitamiseks, mis positiivsete tulemuste korral peaks viima omavalitsusüksuste ühinemiseni.

Näited erinevate ühinemisalternatiivide puhul tekkiva elanikkonna suuruse kohta Saue valla hinnangul:

Saue valla ja Saue linna ühinemisel oleks ühinenud omavalitsusüksuse elanike arv 15 764 elanikku. See teeks vallast Eesti suuruselt 10. omavalitsusüksuse Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu, Kohtla-Järve, Viimsi, Rakvere, Viljandi ja Maardu järel.

Saue valla, Saue linna ja Harku valla ühinemisel oleks ühinenud omavalitsusüksuse elanike arv 28 583 elanikku. Seega oleks tegemist juba Eesti suuruselt 6. omavalitsusüksus Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu , Kohtla-Järve järel).

Saue valla, Saue linna, Saku valla ja Harku valla ühinemisel oleks ühinenud omavalitsusüksuse elanike arv 37 659 elanikku ehk vald oleks Eesti suuruselt 6. omavalitsusüksus Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu , Kohtla-Järve järel.

Ühinemine pole Riga sõnul omaette eesmärgiks, vaid kui üks võimalik vahend teenuste kättesaadavuse ja kvaliteedi tagamiseks ja teatud juhtudel ka rahalise säästu saavutamiseks. Edukad ühinemisläbirääkimised eeldavad uuringute läbiviimist ning valdkondlike analüüside koostamist.

«Saue vallavolikogu otsust tuleb vaadelda eelkõige kui ettepanekut laiapõhjalise diskussiooni algatamiseks ning reaalne ühinemise otsus tehakse peale vastavate uuringute läbiviimist ja elanike arvamuse väljaselgitamist,» täpsustas vallavanem Andres Laisk edasisi tegevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles