BBC avaldas põhjaliku loo narkomaaniast Eestis

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

BBC veebiversioonis on pikk lugu, milles väidetakse, et sünteetiline narkootikum fentanüül ehk valge hiinlane on Eestis põhjustanud üledooside laine.

BBC viitab Euroopa narkosõltuvuse uurimiskeskuse raportile, mille kohaselt on üledoosi suremine Eestis Euroopa kõrgeimal tasemel ja seitse korda keskmisest kõrgem.

BBC väitel sureb Eestis rohkem inimesi narkootikumide üledooside tõttu kui autoõnnetustes.

Fentanüül on heroiini sünteetiline vorm ja seda valmistatakse Venemaal, kuid Eestis on see narkoturul väidetavalt heroiini peaaegu täielikult asendanud.

«See on nii sõltuvusttekitav,» räägib Marko, kes on üledooside tõttu kaotanud kaks sõpra.

Fentanüül ilmus Eestisse umbes 10 aastat tagasi.

«Ma olin noor ja rumal, proovisin seda joobes peaga oma sõpradega ja mulle hakkas see meeldima. Varsti kasutasin seda iga päev,» rääkis ta.

Praegu süstib Marko kolm või neli korda kuus.

«Inimesed, kes kasutavad valget hiinlast, ei taga enam heroiini. Ma olen umbes 50 korda üledoosi saanud, kuid meedikud on tulnud ja mu elu päästnud,» rääkis veel üks sõltlane.

Eksperdid ei oska selgitada, miks fentanüüli just suuresti vaid Eestis kasutatakse.

Eesti Uimastiseire Keskuse teaduri Katri Abel-Ollo ütles, et valitsusel pole selget strateegiat, kuidas üledooside teemaga tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles