Video: paremäärmuslaste meeleavaldus Taanis

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paremäärmuslaste kogunemine Taani linnas Århusis muutus linnatänavatel vägivaldseks, kuna vasakpoolsed püüdsid seda nurja ajada, vahendas Reutersi video.

Ligi 200 paremradikaali Põhjamaadest, Suurbritanniast, Saksamaalt, Poolast ja mujalt plaanisid panna aluse üleeuroopalisele islamivastasele liikumisele Euroopa Kaitseliiga.

Politseinike arvu linnas oli mitmekordistatud. Paremäärmuslikud grupeeringud olid saanud loa koguneda kolmeks tunniks kesklinnas asuvasse parki.

Inimestel olid käes loosungid «Maailmas hakkab domineerima rahu! Mitte islam!».

Hamburgis elav Jutta Starke kandis omavalmistatud plakatit Toulouse’is tulistanud Mohammed Merah’i pildiga. «Nad rääkisid, et ta läks vanglasse ja luges seal koraani ning muutus radikaalseks, kuid ajalehed ei kirjuta sellest. Mina kuulsid seda televisioonist.»

Saksamaalt saabunud Michael Sturzenberger rääkis samuti Merah’ kohta, et mees istus 21 kuud vanglas ja luges koraani ning sai kõik juhised sealt.

Inglise Kaitseliiga kaasasutaja ja kõneisik Tommy Robinson on veendunud, et see päev jääb meelde ja talletatakse ajalooannaalidesse. «31. märts 2012. Kuupäev, mil inimesed tulid tervest Euroopast kokku, et panna alus Euroopa Kaitseliigale.»

Robinson lubas, et ettevõtmine levib laiali nagu metsatulekahju. Nii nagu oleme hargnenud Inglismaal, nii teeme ka Euroopas. See on Euroopa Kaitseliiga algus, lisas ta.

Samal ajal kogunes linnas ligi 4000 antifašisti, nõudes demokraatia austamist ja sallivust välismaalaste suhtes. Neil tekkis aga politseinikega rüselemist, kuna korrakaitsejõud ei lasknud neid parki, kuhu olid kogunenud paremradikaalid.
.
Videol on näha politseinike pihta lennutatud pudeleid. Korrakaitsjad seisid ühel poole tänavat, vasakpoolsed meeleavaldajad teisel pool.

Kolm politseinikku vajas esmaabi.

Kokku võeti eile kinni 89 meeleavaldajat, kellest peaaegu kõik on nüüdseks ka vabaks lastud.

Neli inimest veetsid öö korrakaitsepunktis ja politseinikud peavad täna otsustama, et kas tõendid nende vastu on piisavad või mitte, vahendas Taani ringhääling DR.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles