Arstid: ravikulude arvelt kokku hoida ei tohi

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid operatsioonil..
Arstid operatsioonil.. Foto: Reuters/SCANPIX.

Eesti arstide liit teatas täna, et inimeste ravikulude arvelt kokku hoida ei saa ja tervishoiu rahastamise muutmisel tuleks arutelusse kaasata kõik osapooled.


«Inimesed vajavad arstiabi ka majanduskriisi ajal, kardetavasti võib see vajadus tööpuudusest ja rahalistest raskustest tingitud stressi tõttu pigem suureneda,» märgib arstide liit pressiteates.

Arstide sõnul ei tohi seetõttu vähendada ravikuludeks ettenähtud summasid ja arstiabi kättesaadavust. Sotsiaalmaksu laekumise vähenemist saab kompenseerida haigekassa jaotamata tulemi arvelt, samuti on seadusega selleks otstarbeks loodud reservkapital, märgitakse pressiteates.

«Viimased kuud on näidanud, et kogu tervishoiu rahastamist ei saa panna ainult haigekassa õlgadele ja süsteemi on kindlasti vaja muuta. Esimeste haiguspäevade maksmise kohustuse haigekassalt äravõtmine on alles esimene samm selles suunas, kuid niisugused sammud peab koos kõikide osapooltega põhjalikult läbi arutama, et patsiendid raha kokkuhoiu tõttu ei kannataks,» teatavad arstid.

Arstide sõnul ohustab esimesel kolmel päeval haigusrahast ilmajäämine eelkõige madalapalgaliste töötajate toimetulekut.

«Muudatusi ei tohi teha kiirustades ega jätta ühiskonna kõige haavatavamaid liikmeid kaitseta,» leiab arstide liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles