Riigikogulased paluvad Venemaalt Pussy Rioti vabastamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Riot punkansambel Moskva Päästja Jeesuse katedraalis.
Pussy Riot punkansambel Moskva Päästja Jeesuse katedraalis. Foto: SCANPIX

Üheksa Eesti parlamendiliiget koostasid avaliku kirja Venemaa valitsusele ja riigiduumale, milles paluvad kirikus punkkontserdi andmise eest vahi alla võetud ansambli Pussy Riot liikmete vabastamist.

Kirja koostajad on Juku-Kalle Raid, Marko Mihkelson, Urmas Reinsalu, Margus Tsahkna, Andres Herkel, Liisa Pakosta, Tarmo Leinatamm, Raivo Järvi ja Aivar Riisalu.

«Euroopa Nõukogu liikmesriigile, aga Venemaa on selle õigusriigi põhimõtteid austava organisatsiooni liige 1996. aastast, ei ole mingil juhul kohane poliitilisest võimust sõltuv kohtusüsteem,» seisab kirjas.

Riigikogulased jätkavad, et kuigi ansamblisse kuuluvad naised arreteeriti huligaanitsemise süüdistuse alusel, on kõigile tegelikult selge, et kirikus antud kontserdiga protesteeris bänd suunatud valimiste, Vladimir Putini autoritaarse režiimi ja sõnavabaduse puudumise vastu Venemaal. Nad lisavad, et paljud Venemaa nimekad inimõiguslased ja ühiskonnategelased on esinenud üleskutsega ansambli liikmed vabastada.

«Oleme solidaarsed nende inimestega, nende Venemaa kodanikega, kes aduvad olukorda Venemaal ja nimetavad vahi alla võetud punkmuusikuid süümevangideks, keda kiusatakse taga oma vaadete väljendamise eest,» kirjutavad riigikogulased.

«Tuletame Venemaa võimudele meelde, et elades ühises Euroopa kultuuriruumis on võimatu mööda vaadata kõige elementaarsematest isiku-, sõna- ja mõttevabadustest ning inimõigustest,» leiavad nad. «Tuletame meelde, et inimõigustega arvestamine peaks olema iga riigi poliitika alus. Süümevangide olemasolu pole lahendus sisemistele probleemidele, vaid nende eiramine.»

Samuti rõhutavad kirja koostajad, et igasugune dialoog tekib ühistel alustel ning üksteisest lugupidamisel ja iga riik aga koosneb oma kodanikest.

«Käesoleva kirjaga palume Venemaa võimudel Pussy Rioti liikmed vahi alt vabastada ning algatada normaalne ja toimiv dialoog opositsiooniga, samuti anda ruumi ja kõnevõimalust kõigile nendele Venemaa kodanikele, kes näevad oma kodumaa arengus alternatiivi tänase juhtkonna poliitikale,» lõpetavad riigikogulased.

Venemaa presidendivalimiste kampaania eel Moskvas toimunud nn punkpalvuse eest vene õigeusu Lunastaja Kristuse peakirikus arreteerisid vene võimud tütarlasteansambli Pussy Riot liikmed. Palvuse muusikaline sisu kandis pealkirja «Jumalaema, aja Putin minema!» Kolme ansambli liiget – Nadežda Tolokonnikovat, Jekaterina Samusevitšit ja Maria Aljohhinat – ootab kuni 7-aastane vangistus, kuigi kahel neist on väikesed lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles