USA senat jõudis päästepaketi mahu osas kokkuleppele

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidik Kapitooliumi hoone kohal Washingtonis.
Koidik Kapitooliumi hoone kohal Washingtonis. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide senat jõudis kokkuleppele majanduse päästepaketis, esialgsete andmete järgi on selle suuruseks 780 miljardit dollarit.


Vabariiklased ja grupp demokraate vaidlesid summa suuruse üle mitu päeva, vahendas

AFP

.

Demokraadid pakkusid esmalt välja koguni 1000 miljardi dollari suurust abi, kuid kompromissi saavutamiseks tuli seda vähendada.

Kuigi demokraatidel on senatis enamus, vajab see läbiminekuks veel kahe vabariiklase nõusolekut, kuna pakett suurendab riigi võlga.

Demokraatide esindaja sõnul võib hääletus toimuda ilmselt uue nädala teisipäeval.

Vabariiklaste hinnangul on president Barack Obama läbi pressitav majanduse abipakett pillav ja nad nõudsid hoopis maksukoormuse vähendamist.

Kokkulepitud majanduse abipaketist läheb 42 protsenti maksude kärpimisele.

Kuigi senat jõudis kokkuleppele paketi suuruse osas, ei garanteeris see jõustumist. Järgmiseks sammuks on senati ja esindajatekoja kahe erineva versiooni muutmine selliseks, et Kongressi mõlemad kojad selle heaks kiidaksid.

Juba ainult lootus päästepaketi jõustumise üle kergitas eile aktsiate hindu Wall Streetil. Dow Jonesi tööstuslik keskmine kerkis 2,70 protsent, S&P's 500 kosus 2,69 ja tehnoloogiafirmade Nasdaqi indeks 2,94 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles