Küsitlus: Obama asus Romney ees juhtima üheksa protsendipunktiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama asus vabariiklaste presidendikandidaadi valimiste favoriidi Mitt Romney ees omavahelises duellis juhtima üheksa protsendipunktiga, selgus pühapäeval avaldatud arvamusküsitlusest, mis uuris valijate meelsust 12 nn õõtseosariigis.

Niinimetatud õõtseosariigid ehk swing states on osariigid, milles vabariiklastest ja demokraatidest valijate arvuline suhe ei luba sealseid tulemusi kindlalt ennustada ning mis võivad toimida sarnaselt pendli õõtsele. Kuna sealne valijameeste arv on märkimisväärne, tuleb kandidaatidel neis osariikides märksa enam pingutada häälte enda kasuks kallutamiseks.

Päevalehe USA Today ja uuringufirma Gallup korraldatud küsitlusest selgub, et president peab oma edu eest tänama eeskätt naisi, kes tema poole viimase kuu jooksul on asunud.

Sügisest alates viiendas õõtseosariikide uuringus juhib Obama Romney ees 51 protsendi registreeritud valijate häälega 42 vastu.

Veebruaris korraldatud küsitlus näitas Obama mahajäämust Romneyst kahe protsendipunkti võrra.

Suurim muutus on toimunud naiste vanusegrupis alla 50 eluaasta, seisis teates. Kui viimases küsitluses toetas selles rühmas Obamat alla poole valijaist, siis nüüdseks pooldab riigipead kuus naist kümnest. Romney toetus alla 50-aastaste naiste seas on vähenenud 14 protsendipunkti võrra 30 protsendile.

USA Today märkis, et president juhib selles vanuserühmas Romney ees suhtarvuga 2:1.
Romney peamine jõud peitub üle 50 aastaste meeste vanuserühmas, kus tal on 18 protsendipunkti suurune edu, vastavalt 56 ja 38 protsenti toetust.

Vabariiklaste tavapärane edu meessoost valijate seas «ei ole aga piisav, kui me kaotame naistes üheksa või kümnes protsendipunktiga», ütles vabariiklaste strateeg Sara Taylor Fagen lehele.

«Kontraseptiividele keskendumine ei ole meie jaoks hea olnud, ja vabariiklased on ebaõiglaselt selle eest sisse saanud,» ütles ta.

Küsitluse kohaselt juhib Romney kõigi meeste arvestuses ühe protsendipunktiga, kuid kõigi naiste seas on Obama Romneyst ees 18 protsendipunktiga.

Õõtseosariigid, milles küsitlus toimus, olid Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia ja Wisconsin.

Küsitlus viidi läbi 20.-26. märtsini ning sel oli veaprotsent pluss-miinus neli protsendipunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles