Rahvaloendusest keeldujad jäävad karistuseta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Statistikaameti juhi Priit Potisepa sõnul ei plaanita rahvaloendusest keeldujate puhul rakendada 2000 euro suuruse sunniraha nõudmist, kuigi seadus seda lubaks.

Potisepp möönis, et seadus näeb ette võimaluse teha loendusest keeldujatele esmalt ettekirjutus ja selle täitmata jätmisel määrata 2000 euro suurune sunniraha. Seda argumenti kasutas statistikaamet ka rahvaloenduse ajal rõhutamaks, et loendajatega koostöö tegemine on kohustuslik.

Nüüdseks on selgunud, et loendusest keeldus kümneid inimesi. Statistikaameti praeguste plaanide kohaselt pole aga kavas neilt sunniraha nõuda.

Sunniraha nõudmisest loobuti seetõttu, et keeldujate hulk on väga väike. Rahvaloenduse projektijuht Diana Beltadze lisas, et karistamine tulemust ei muuda. «Head lapsed kasvavad vitsata - nii ka kodanikud. Me nägime kuidas viimse hetkeni olid inimesed altid andmeid esitama. Umbes kümmekond maailmaga pahuksis olevat inimest ei ole see suurus, keda karistada veel ka rahaliselt. Ei võidaks meie ega ka nemad, kibestumus suureneks.»

Sama meelt oli ka ameti peadirektor Priit Potisepp. «See ei ole kogu rahvaarvust nii suur arv, et teha negatiivne karistusoperatsioon. See jääb inimeste endi südametunnistuse peale. Sellised inimesed on olemas, küllap nad väljendavad oma suhtumist erinevatesse riiklikesse ettevõtmistesse erinevatel kordadel umbes samamoodi,» ütles Potisepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles