Kaitseministeerium töötab Laari jäetud suuniste järgi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootuse ja toetuse märgiks on Mart Laari pildiga märgi rinda pannud ka tema nõunik Veiko Lukmann.
Lootuse ja toetuse märgiks on Mart Laari pildiga märgi rinda pannud ka tema nõunik Veiko Lukmann. Foto: Mihkel Maripuu

Mart Laar on alates 18. veebruarist viibinud haiglaravil, kuna teda tabas kõrgvererõhutõvest tingitud insult. Halvim on õnneks möödas.
 

Juba pea poolteist kuud ka kaitseministri kohuseid täitva haridusministri Jaak Aaviksoo sõnul töötab kaitseministeerium Mart Laari jäetud suuniste järgi ja tema erakonnakaaslane IRList Laar ei pea kiirustama otsusega, kas jätkata ministriametis.

Aaviksoo tunnistas, et kõik olulised seadused – Kaitseliidu seadus ja kaitseväe teenistuse seadus – on parlamendis ning ta on andnud nii riigikogu riigikaitsekomisjonile kui ka kaitseministeeriumile lubaduse, et niikaua kui vaja, seisab ta nende seaduste ees ka riigikogus.

Haridusminister veedab kaitseministeeriumis tavaliselt üks-kaks päeva nädalas ja nende jooksul saavad lahendamist vajavad probleemid lahendatud. «Midagi tõsiselt murettekitavat pole,» ütles ta.

Aaviksoo sõnul valmistab kaitsevägi koos kaitseministeeriumiga ette kümne aasta arengukava. «See on väga oluline dokument, aga seal on Laari poolt nn käsulauad kätte jagatud ja loodan, et selleks ajaks, kui tagasiside tuleb, on ka kaitseministri post täidetud,» lisas ta.

Aaviksoo on seda meelt, et Laar langetab ühel hetkel otsuse oma jätkamise kohta. «Siis on uus olukord, aga praegu ei näe ma ettenähtavas tulevikus olukorda, mis sunniks selle otsusega kiirustama,» märkis aastatel 2007–2011 kaitseministriks olnud poliitik.

Paljud IRLi liikmed kannavad praegu rinnas Laari kunagist valimiskampaania märki, et avaldada nii toetust oma endise juhi paranemisele. Nii ka IRLi uus esimees Urmas Reinsalu, kellel on täielik usk Aaviksoo töövõimesse. «Olen Jaaguga tema tegevuse korralduse läbi arutanud ja mul on kindlus, et asendav minister tuleb jooksva tööga toime,» ütles Reinsalu.

Ka paljud kaitseministeeriumi ametnikud kannavad rinnas Laari näoga märki. «Sellega väljendavad meie töötajad Laarile solidaarsust, soovides talle kiiret paranemist ja kiiret tööle naasmist,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

Viimase teate ministri terviseseisundist saatis kaitseministeerium välja 27. märtsil, märkides, et Laar on hakanud paranema. Ta on küll endiselt Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) intensiivraviosakonnas, kuid tema paranemist takistanud kopsupõletik on taandunud ja paranemine alanud. Ministeeriumi teatel suhtleb Laar lähedastega, vaatab televiisorit ja loeb.

Just neid märksõnu peab PERHi kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa väga lootustandvaks.

«Lamava inimese kopsude ventilatsioon on kehv ja selle tõttu võib kopsupõletik tekkida väga kergesti, aga kõige rohkem sõltub paranemine mitte tüsistustest, vaid ajust,» ütles tunnustatud südamearst. «Kõik muu taastub, aju mitte. Aga oleme kuulnud, et Laari puhul on kõik hästi: ta loeb, tunneb ümbritseva vastu huvi ja on väga terane. See on väga positiivne märk.»

Postimehe andmetel aitas Laaril vahepeal hingata spetsiaalne aparaat.

Viigimaa rääkis üldisemalt insuldipatsiendi ravimeetoditest ja nimetas hingamist abistavat aparaati täiesti tavapäraseks intensiivravi võtteks.

«Kui on raske kopsupõletik ja hingamisega raskusi, siis on lihtsam, et aparaat hingab patsiendi asemel, et mitte raisata tema jõudu,» selgitas ta. «See on väga tavapärane ravivõte ja ei tähenda, et midagi oleks halvasti. See näitab tänapäeva intensiivravi võimalusi ja minu kolleegid intensiivravis on väga heal tasemel spetsialistid.»

Viigimaa tõdes, et vahel on taastumise algus aeglane, kuid ühel hetkel võib toimuda kiire pööre paremuse poole. «Eriti selles eas, milles kõne all olev väga lugupeetud patsient on,» ütles südamearst.
Professor pani kõigile taas südamele: hoiduge riskist ehk mõõtke oma vererõhku, ning kui see on kõrge, siis tuleb raviga alustada. Tuleb treenida, hoida kehakaalu normis, jälgida veresuhkrut ja kolesterooli ning loobuda suitsetamisest.

Laari töölenaasmise aega ei oska ennustada ka kaitseministeerium, kuid kantsler Mikk Marrani sõnul tullakse igapäevatööga toime. Samuti on kantsler Aaviksoole tänulik ministri asendamise eest. «Kaitseministeeriumi töötajad ootavad Mart Laari paranemist ning tema naasmist ministeeriumi juhtima. Seni jätkame tööd tema poolt paika pandud plaanide kohaselt,» sõnas Marran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles