Hiiumaa muuseum tahab Tobiase majast loobuda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rudolf Tobiase majamuuseum Käinas.
Rudolf Tobiase majamuuseum Käinas. Foto: Priit Pullerits/Postimees

Hiiumaa muuseum on Rudolf Tobiase memoriaalmuuseumi neli aastat hoidnud kütmata ja nüüd tahab muuseum ülejõukäivast filiaalist loobuda.

«Koosoleku ühe osana arutasime Tobiase memoriaalmuuseumi üleandmist või siis rendileandmist või, julgen kasutada ka seda sõna, likvideerimist,» rääkis Hiiu Lehele Hiiumaa muuseumi direktor Urmas Selirand eelmisel kolmapäeval toimunud muuseumi nõukogu koosolekust.

Põhjuseks tõi ta, et muuseumi tänavune majanduseelarve on samas mahus, mis see oli 2001. aastal ja tulemuseks, et muuseum ei suuda juba mitu aastat hallata oma osakondi. Sestap tegigi muuseumi direktor meeleheitliku katse ja pöördus jõuka Tallinna sugulase, teatri ja muusikamuuseumi poole palvega, et nad Tobiase muuseumi n-ö kostile võtaks.

Teatri- ja muusikamuuseumi  direktor Ülle Reimets ütles, et esialgu soovisid nad muuseumi väga aidata, paraku pani sellelegi otsusele piirid raha, kuna ministeerium Tobiase muuseumi investeeringuteks lisaraha ei andnud. Kolmapäeval tabas Reimetsa aga väga halb üllatus – kui nad avasid Tobiase muuseumis asuva pianiino, oli näha, et see on seest hallitanud, spoonid lahti ja ühes jalas koid sees. «Pikk niiskuses hoidmine on kahjustanud kõiki nelja pilli, mida muuseumis hoitakse,» kinnitas Reimets ning rõhutas nii muuseumi direktori kui peavarahoidja vastutust: «Mina ei julgeks oma töömaale sellist auku lasta tekkida – see on väga murettekitav ja jama lugu.»

Teda üllatas ka see, et isegi saarel tegutsevad Tobiase selts ja Tobiase nimeline Kärdla muusikakool ei korralda helilooja sünnihoones mitte ühtegi üritust: «Mida te siis teistelt ootate kui hiidlased ise oma varandusest ei hooli?» küsis Reimets.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles