Suurbritannia mõistis vangi viimase eesti juveeliröövlite jõugu liikme

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Heinola oli Eestis kohtu all 2003. aastal, mil teda süüditati Kihnu saarel toime pandud vargustes.
Janno Heinola oli Eestis kohtu all 2003. aastal, mil teda süüditati Kihnu saarel toime pandud vargustes. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Leedsi kohus mõistis üheksaks aastaks vangi Janno Heinola (32), kes on viimane eestlastest juveeliröövlite jõugu liige, kes Suurbritannias vanglakaristust kandma hakkab.

Kaheksaliikmeline jõuk mõisteti süüdi reas relvastatud juveeliröövides, mis pandi toime läinud kümnendi keskel Leedsis, Manchesteris, Newcastle’is, Wolverhamptonis ja Chesteris, kirjutas BBC. Uurijad usuvad, et jõuk teenis kokku 11 röövist 2 miljonit naelsterlingit.

Heinola anti Suurbritanniale välja Saksamaalt, kus ta kandis vanglakaristust teise röövi eest.

Ülejäänud jõuguliikmed on olnud Suurbritannias kohtu all juba 2009. aastast. Kõik jõuguliikmed tunnistasid end röövides süüdi ja kannavad 8-12 aastasi vanglakaristusi.

Uurijad arvavad, et eestlaste jõuk on vastutav ka teiste juveeliröövide eest Soomes, Itaalias, Rootsis ja Monte Carlos, kust teeniti hinnanguliselt 100 miljonit naelsterlingit.

Jõugu taktika oli lennata välisriiki, panna seal toime juveelirööv ning kiirelt lahkuda. Juveelid toimetati riigist välja eraldi.

Suurbritannias tuvastati jõugu liikmed tänu kaamerate ülesvõtetele ning kuriteopaiga lähedale jäetud konidele, millelt saadud DNA-d võrreldi eesti politsei andmebaasidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles