Ilves: ma ei kiida heaks kiriku valimist protesteerimispaigaks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punkansambli Pussy Rioti kontsert Moskva kirikus, mis lõppes lauljate vahistamisega.
Punkansambli Pussy Rioti kontsert Moskva kirikus, mis lõppes lauljate vahistamisega. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

President Toomas Hendrik Ilves teatas, et ei ole kunagi ega kuidagi kiitnud heaks Venemaa muusikute otsust valida kirik oma poliitilise protesti väljendamise kohaks.

Presidendi kinnitusel on ta seisukohal, et muusikuid, noori naisi ja emasid nende poliitilise protesti eest juba tabanud pikk arest ning neid ähvardav kuni seitsmeaastane vangistus on pühakojas huligaanitsemise eest repressioonina ebaproportsionaalne ning võib pigem olla mõeldud hoiatusena neile, kel võiks tekkida tahtmine võimude tegevust kritiseerida, vahendas presidendi kantselei.

«Kogu kunstilise eneseväljenduse ajalugu saab vaadelda võimu ja vaimu konflikti aspektist ning võimu reaktsiooni järgi vaimu kohati provokatiivsetele ülesastumistele mõõdetaksegi ühiskonna vabaduse astet. Kirik võib olla - aga vabas ühiskonnas ei saa olla - võimu mugav tööriist,» ütles president Ilves.

EELK peapiiskop Andres Põder taunis vaimulikele saadetud kirjas  riigikogu saadikute käitumist, kes õigustavad Venemaa punkansambli Pussy Riot käitumist kirikus. Ka avaldas ta imestust selle üle, et ansambli toetuseks korraldatud kontserti väisas ka president Ilves.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles