Täna tööd alustanud õigusapteegi ukse taga lookles järjekord

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Juristide Liit avas õigusapteegi.  Pildil Ludmilla Luukas-Antoni.
Eesti Juristide Liit avas õigusapteegi. Pildil Ludmilla Luukas-Antoni. Foto: Peeter Langovits

Eesti Juristide Liit avas koostöös justiitsministeeriumiga täna õigusapteegi, mis kujutab endast õigusbürood, kus antakse tasuta juriidilist nõu. Lisaks Tallinnale avatakse õigusapteek ka Tartus ja Jõhvis.

Tallinnas võetakse kliente vastu Eesti Juristide Liidu büroos aadressil Tõnismägi 3a igal teisipäeval kell 10-13 ja neljapäeval kell 13-16. Täna oli õigusapteegi ukse taga pikk järjekord. Peamiselt kostis vene keelt.

«Huvi on tõesti väga suur, tempo on meeletu,» rääkis Eesti Juristide Liidu liige ja õigusnõunik Jana Kitter. «Nii nagu esimene inimene saabus, pole mina kabinetist välja saanud.»

Kui õigusapteegi loomisest kodulehel teada anti, hakati Kitteri sõnul kohe elavalt huvi tundma, millal ja kuidas vastuvõtule pääseb.

Mis murega inimesed juristi poole pöörduvad? «Täna on inimestel olnud mitu korteriühistu probleemi, kelmid on üritanud inimesi varaliselt alt tõmmata, väljapetmised, pärimisõigus, laenulepingute vormistamine,» loetles Kitter.

Kitter rääkis, et kuna aega on vähe, siis proovitakse anda esmast abi ja juhiseid, kuhu ja kuidas inimene probleemiga peaks pöörduma. Ühele inimesele kulub kesmiselt 20 minutit.

Kitteri sõnul on Tallinnas tema ainus konsultant (keda küll vajadusel asendatakse). Tartus toimub esimene vastuvõtt homme, ka seal on üks konsultant. Jõhvis hakkab olema üks kord kuus üks konsultant.

Huvi on tõesti suur. Täna keskpäeval sai ennast Tallinnas registreerida 24. aprillil toimuvale vastuvõtule, sest vahepealsed ajad olid juba täis.

«Ega ma enne minema siit ilmselt ei saa, kui kõik tulijad on ära teenindatud,» ütles Kitter.

Kella 12 paiku ootas järjekorras veel 5-6 inimest. Vahepeal tuli neid juurde, kuid kõik soovijad enam sel päeval vastuvõtule ei pääsenud, mistõttu tuli aeg kinni panna hilisemaks kuupäevaks.

Ka pensionär Ludmilla Luukas-Antoni sõnul anti talle aeg alles 24. aprilliks, kuid naine kinnitas, et ootab järjekorra lõpu ära ja proovib siis ikkagi vastuvõtule pääseda.

«Mul on juba enne 24. aprilli kohtuistung,» põhjendas korterivaidluse tõttu õigusabi poole pöördunud naine. Ludmilla hinnangul on sellise tasuta õigusabi järele vajadus suur.

Õigusapteegis töötavad kõrgelt kvalifitseeritud, eesti ja vene keelt kõnelevad, professionaalsed õigusproviisorid-juristid, kes omavad pikaajalist nõustamisoskust ja juriidiliste küsimuste lahendamise kogemust.

«Õigusapteek sai teoks tänu koostööle justiitsministeeriumiga,» ütles Kitter. «Loodame, et paljud inimesed saavad siit abi ja palju kohtuuksi jääb kulutamata.»

Nõustamisajad ja nõustajate andmed on avaldatud Eesti Juristide Liidu kodulehel INFO lingi all.

Õigusapteegi asukohad ja lahtiolekuajad

Tallinnas - Eesti Juristide Liidu büroos aadressil Tõnismägi 3a.
Nõustamise aeg: igal teisipäeval kell 10.00-13.00 ja neljapäeval kell 13.00-16.00.
Eelregistreerimine:telefonil 644 9501 või ejl@juristideliit.ee.

Tartus - Tähtvere Päevakeskuses, Veski tn 35. Nõustamise aeg: igal kolmapäeval kell 10.00- 13.00.

Jõhvis - Jõhvi Seltsimaja, Kooli tee 2. Nõustamise aeg: iga kuu teisel neljapäeval kell 10.00- 13.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles