Venemaa süüdistab erupolkovnikut USA heaks spioneerimises

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SCANPIX

Vene peaprokurör esitas täna süüdistuse spionaažis erupolkovnikule, kes müüs USA sõjaväele salajasi maakaarte.

Süüdimõistmisel ootab Vladimir Lazari kuni 20-aastane vangistus. Lazar, kes töötas 2003. aastani sõjaväe topograafiateenistuses, edastas süüdistuse kohaselt andmed oma endisele kursusekaaslasele, kes alates 1994. aastast teeb koostööd USA sõjaväeluurega, vahendasid AFP ja RIA Novosti.

Kursusekaaslaseks on Aleksandr Lesment, kes on alates 1990ndate keskpaigast elanud Eestis, kus ta «teeb aktiivselt koostööd [Kaitseluureagentuuri ehk DIAga] ja täidab pikaajalist ülesannet» hankida salajasi maakaarte, seisis prokuratuuri avalduses.

Selle Washingtonist antud ülesande raames palunud Lesment Lazaril osta ühelt Vene kollektsionäärilt üle 7000 pildi Venemaa topograafilistest kaartidest. Lazar kopeeris kaardid seejärel kõvakettale ja viis Valgevenesse, kus ta müüs need vahemehe kaudu Lesmentile, öeldakse avalduses.

Kettale pandud topograafilised kaardid sisaldasid riigisaladusi ja neid võidakse kasutada Vene-vastasteks raketilendudeks ja maaoperatsioonideks, teatas prokuratuur.

Kuni arreteerimiseni töötas Lazar riikliku ettevõtte VISHAGI jaoks, mis vastutab piiristamise eest. Pole selge, millal Lazar vahistati.

Tema ettevõttes telefonile vastanud naine ei soovinud juhtunut kommenteerida.

Lazari juhtum tuli avalikkuse ette vähem kui kaks kuud pärast seda, kui Venemaa mõistis 13 aastaks vangi kosmoseinseneri, kes edastas USA Luure Keskagentuurile strateegilisi raketiandmeid.

Lesment ja Lazar õppisid koos Leningradi kõrgemas sõjaväe topograafiakoolis aastatel 1975-1979.

Postimehel pole õnnestunud Lesmentiga kommentaari küsimiseks ühendust saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles