Viljandi folgi tänavused esinejad on valdavalt meessoost

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi folk.
Viljandi folk. Foto: Jelena Rudi

Tänavu 20. korda toimuv Viljandi Pärimusmuusika Festival avaldas enamiku selle aasta esinejatest, kelleks on enamjaolt mehed.

«Peale mõne erandi on tänavused esinejad meessoost, mis aga ei tähenda, et kava oleks ühekülgne,» ütles programmipealik Tarmo Noormaa. Tänavuse festivali teemaks on «Mehe laul».

Kuuleb nii jõulist ja bravuurset kui tundlikku meestelaulu ning üks eesmärke ongi inspireerida mehi rohkem oma häält kasutama. Tänavuste esinejate hulka kuuluvad meeslauljad nii Zimbabwest, Mongooliast, Soomest kui mujalt maailmast.

Mustanahalistest koosnev Black Umfolosi koor laulab peamiselt bassiregistris ning muusikat iseloomustavad pehmed harmooniad ja häälte sulandumine. Nende laulmisstiil on alati seotud ka kindla koreograafiaga.

Šamanistliku joigu põimituna moodsate heliväljadega toob Wimme Soomest, keda Noormaa soovitab tähele panna just müstilise ja arhailise laulmisstiili tõttu. Tuleb ka siin alati hästi vastuvõetud meeskoor Tbilisi Gruusiast, kelle muusika võib ühel hetkel olla õrn ja südamlik ning järmisel hetkel kõmatada kui kõu.

Väljaspoolt Eestit on tulemas veel Water Tower Bucket Boys Ühendriikidest, Brendan Begeley & Sons Iirimaalt, Kazatsii Krug Venemaalt, Toorama Mordvast, L'Alba Korsikalt ja mitmed teised.

Eesti esinejatest juhtis Tarmo Noormaa tähelepanu Tuulelõõtsutajate ja Inseneride meeskoori koostööprojektile, kus «lõõtsutajate» tavapärasele energilisele tantsumuusikale lisanduvad meeshääled. Kindlasti pakub publikule huvi näppepillikvartett Gjangsta ja Ott Leplandi ühisesinemine.

Lisaks rõõmustavad folgipublikut Zetod, Paabel, Svjata Vatra, Liinatsuraq ja paljud teised.

Kuigi enamik esinejaid on paigas, soovitavad korraldajad kodulehelt programmi piilumas käia, sest uut informatsiooni ja üllatavaid kooslusi hakkab lisanduma pea iga päev.

Kontsertide täpne ajakava selgub aprillikuu jooksul, aga juba alates sellest nädalast on võimalik lisaks festivalipassidele soetada ka päevapasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles