Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimise plaan jõuab valitsusse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia hoone Pirital.
Sisekaitseakadeemia hoone Pirital. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Siseminister Ken-Marti Vaher (IRL) viib lähinädalatel valitsuskabinetti aruteluks plaani rajada Sisekaitseakadeemia uus õppehoone Ida-Virumaale.

Siseministeeriumi pressinõunik Kadri Talvistu kinnitas Postimehele, et Sisekaitseakadeemia kolme võimaliku asukoha analüüs peaks valitsuskabinetti arutlusele jõudma järgmisel või ülejärgmisel neljapäeval.

Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsioon, kellele siseminister täna võimalikest asukohtadest ülevaate andis, toetas kava ehitada akadeemia uus maja Ida-Virumaale.

«Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimine oleks kaalukaim regionaal- ja julgeolekupoliitiline samm Ida-Virumaal Eesti vabanemise järel. Eesti Vabariiki peab Ida-Virumaal rohkem olema,» ütles IRLi esimees Urmas Reinsalu.

«Olgugi, et odavam oleks uus Sisekaitseakadeemia õppehoone rajada Harjumaale või Tallinnasse, ei saa me lähtuda praegusel juhul üksnes ökonoomsuse aspektist. See on põhimõtteline otsustamise koht, kas riik suudab midagi tõsiseltvõetavat Ida-Virumaal ära teha või mitte. Samuti avaldab see samm positiivset mõju kogu regiooni majanduse elavdamisele,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul tuleb akadeemia Ida-Viirumaale rajamiseks raha leida järgmisest EL-i finantsperspektiivist.

«Peame mõistma, et see tähendab palju rohkemat kui üksnes õppetingimuste loomist. Sisekaitseakadeemia edukas Ida-Virumaale viimine eeldab õppejõudude ja õpilaste elu-ja vabaaja keskkonna välja arendamist ning ka vajalike tugiteenuste koondamist,» lisas Reinsalu.

Siseministeeriumi ja Riigi Kinnisvara AS-i koostöös valminud analüüs käsitles Sisekaitseakadeemia uue hoone asukohana kolme võimalikku varianti – lisaks Ida-Virumaale on potentsiaalsete asukohtadena kaalumisel ka Pirita ning Muraste.

Akadeemias õpiks 1100 üliõpilast, lisaks koolitataks akadeemias täienduskoolitustel riigiametnikke.

Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale kolimise võimaluse kaalumine on kirjas ka valitsuse koalitsioonileppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles