Jüri Ratas otsustas jääda Savisaare selja taha

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pool aastat tagasi pidi Keskerakonna juht Edgar Savisaar tunnistama: Jüri Ratase kogutud 41 protsenti kongressi toetusest võib ühel hetkel ohtlikuks muutuda. Nüüd võib ta rahul olla – Ratas jääb erakonna kontrolli alla.
Pool aastat tagasi pidi Keskerakonna juht Edgar Savisaar tunnistama: Jüri Ratase kogutud 41 protsenti kongressi toetusest võib ühel hetkel ohtlikuks muutuda. Nüüd võib ta rahul olla – Ratas jääb erakonna kontrolli alla. Foto: Priit Simson

Keskerakonna siseopositsiooni tuumik valmistab ette ühist lahkumist parteist, kuid Jüri Ratas jääb Keskerakonda.
 

Üleeile õhtul kogunesid Keskerakonna «vabamõtlejad» ja langetasid otsuse, et teevad lähiajal erakonnast lahkumise ühisavalduse. Ratas teatas kohalviibijatele üllatuseks, et tema jääb erakonda ja rohkem seesugustel koosolekutel ei osale.

Ratas põhjendas oma otsust eile Postimehele lootuse ja usuga, et Keskerakond on võimeline muutuma. «Ja ma ei räägi ainult juhtimisstiilist, vaid kuna olen meie erakonnaliikmete seas palju ringi käinud, nendega vestelnud, siis tean, mida meie inimesed soovivad. Nad ootavad muutusi ning mul on usku meie erakonna poliitikasse ja inimestesse,» ütles Ratas.

Milliseid muutusi Savisaare juhtimisstiilis on siis Ratas viimasel ajal märganud? «Näiteks laupäeval Nõmme piirkonnas toimunu! Sealne hääletamine näitas selgelt (Nõmme piirkonna juhiks valiti aukohtust noomitusega pääsenud Rainer Vakra – T. K.), et inimesed ei nõustu senise juhtimisstiiliga,» leidis Ratas.

Äsja riigikogu asespiikriks tagasi valitud Ratas kinnitas, et Savisaar ei ole teda kuidagi keelitanud. «Ta tunneb mind ja teab, et sarnaste juttudega ei ole mõtet minu juurde tulla,» ütles Ratas. «Mul on meie erakonda usku, aga mõistan ka neid, kel seda enam pole ja kes on otsustanud erakonnast lahkuda. Minul pole see piir veel kätte jõudnud.»

Aukohus viskas paari nädala eest erakonnast välja Kalle Laaneti, kes istub praegu parteitu saadikuna riigikogu aknareas. Talle peaks tulema aga lisa.

Kagu-Eestist riigikokku valitud Inara Luigas tunnistas Postimehele, et on oma otsuse langetanud, kuid soovis selle teatamisega veel mõne päeva oodata. Sama ütles ka Keskerakonna kunagine riigikogu asespiiker Toomas Varek, kes selgitab oma nägemust erakonnast ja tulevikuvõimalusi täna Rakveres ja Virumaal. Riigikogu keskfraktsiooni liige Lembit Kaljuvee sõnas: «Meie meeleolud on kindlad, jätkame rajal, mis sai ühiselt valitud, aga räägime sellest uuel nädalal.» Samad sõnad lausus Deniss Boroditš.

Keskerakond võib loovutada riigikogu suuruselt teise partei koha Isamaa ja Res Publica liidule, kel on parlamendis 23 kohta. Kui peale Laaneti lahkuvad fraktsioonist näiteks Boroditš, Luigas, Kaljuvee ja Rainer Vakra, siis jääb keskfraktsiooni 21 liiget.

Samas on Vakra olukord muutunud omamoodi keeruliseks – laupäeval valis Keskerakonna Tallinna Nõmme piirkond ta sealse linnaosa vanema Erki Korbi ees tagasi piirkonna juhiks. Kuna Vakra pälvis erakonna julge kritiseerijana rahva poolehoiu, teeb see talle lahkumise kindlasti raskeks.

Pärast Laaneti väljaviskamist teatas kohe ka Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik, et astub erakonnast välja. Algul soovis ta seda teha kiiresti ja üksi, nüüd jääb ta tõenäoliselt ühislahkumist ootama. «Koduerakonna lagunemine teeb haiget, kuid kõik poliitiliselt vähegi taiplikud inimesed saavad aru, et edasiminekut selles erakonnas neil enam pole,» leidis Seppik.

Ta arutles, et kui viimasel ajal on toodud palju paralleele 2004. aasta pereheitmisega Keskerakonnas, mil lahkus n-ö ministrite seltskond, siis toonane ja praegune situatsioon on täiesti erinevad. «2004. aastal ei olnud me poliitilises isolatsioonis, me tegime valimistel järjest paremaid tulemusi ja meiega räägiti,» tõdes Seppik. «Tollal meie erakonna esimees veel kuulas oma erakonnakaaslasi, aga praegu on seis lootusetu. Viha on kasvanud liiga suureks.»

Keskerakonnast lahkujate ühisavaldust on oodata tuleval nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles