Lavrov: Süüria opositsioon ei võida kunagi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni välisministri Sergei Lavrovi kinnitusel ei purusta Süüria opositsiooniväed president Bashar al-Assadi vägesid ka siis, kui nad on hambuni relvastatud.

«On päevselge, et isegi kui Süüria opositsioon on hambuni relvastatud, ei ole see suuteline valitsusvägesid võitma,» vahendas uudisteagentuur Interfax Lavrovi tänast avaldust Aserbaidžaanis.  

«Selle asemel on tapatalgud, mis kestavad palju, palju aastaid ja vastastikune hävitamine,» lisas Lavrov.

Kui lääneriigid püüavad sanktsioonidega Damaskust isoleerida, siis Venemaa on seni takistanud rahvusvahelisi püüdlusi Süüria presidenti võimult kõrvaldada ning seisnud sekkumisele resoluutselt vastu. Kremli kinnitusel on süürlaste endi otsustada, kuidas riiki juhtida ja milliseid reforme läbi viia.

4. veebruaril kasutasid Venemaa ja Hiina ÜRO Julgeolekunõukogus ka oma veto­õigust, lükates teist korda tagasi lääneriikide koostatud resolutsiooni, mis nõudis Assadilt võimu andmist vahevalitsuse kätte. Samas on nii Peking kui ka Kreml tõrjunud lääneriikide süüdistusi, nagu kaitseksid nad nõukogus Damaskuse režiimi.

Ka kinnitas Lavrov, et lisaks Süüria välisministrile saabuvad Moskvasse peagi ka kaks Süüria opositsiooni esindajat. Lavrovi sõnul soovib Moskva Süüria opositsiooni veenda selles, et Venemaa eesmärgiks on konflikti lõpetamine, mis on ÜRO andmetel nõudnud üle 9000 inimelu.

Samas kritiseeris Lavrov nn Süüria sõprade kohtumisi, mis tema sõnul ei aita kaasas konflikti lõpetamisele. Kohtumistel on lääneriigid ja araabia maad arutanud võimalusi vägivalla lõpetamiseks ning möödunud nädalal tunnustati opositsioonilist Süüria Rahvusnõuskogu süüria rahva ainsa legitiimse esindajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles